Toneelspelen

Sarah Neutkens (1998) is een bezige bij. Ze is kunstenaar, componist, model en schrijver. Met haar debuutroman ‘Een blote man beminnen’ haalde ze de longlist van de Bronzen Uil. Recent bracht ze ‘Toneelspelen’ uit. De schrijfster is uit Eindhoven, maar woont in Antwerpen.

Je kent een roman, je weet wat een dichtbundel is en je hebt een vermoeden hoe een script eruitziet. Neutkens haspelt de drie vormen door elkaar en experimenteert volledig wat het niet makkelijk maakt voor de lezer. Ik moest het twee keer lezen, maar het is wel een geslaagd experiment voor wie moeite doet.

In ‘Toneelspelen’ worden de personages grondig gefileerd.
Er is Sarah, er is de man en er is de vrouw van de man. Duiken ook op: de vriendin van Sarah, de overbuurman, de taxichauffeur van taxicentrale Amsterdam en steeds opnieuw het toneelstuk dat gerepeteerd moet worden. In dat toneelstuk begrijpen de acteurs elkaar niet echt. En dat blijkt ook zo in hun dagelijks leven.

“We zien elkaar zo goed als elke maandag (en ik vraag me af welke uitleg er bij onze maandagen hoort:een afspraak met een oude schoolvriend, een uitgelopen vergadering (Elke maandag? zegt zij dan), een file, een bootongeluk, een probleem bij de kinderopvang, wat ben ik voor je, wat ben ik voor je, wat ben ik voor je) en zo nu en dan besta ik ook op donderdag.”

Ook Sarah, het personage in het boek, begrijpt haar nieuwe geliefde niet. Alle personages rondom het koppel (de vrouw van de man, de vriendin…..) weten ook niet wat de ander denkt en voelt. En iedereen liegt tegen elkaar maar ook tegen zichzelf.

Neutkens gaat heel creatief te werk in haar schrijven. Wie daar open voor staat ontdekt een pareltje.

Sarah Neutkens, Toneelspelen uitgegeven bij Prometheus.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.