Titanic: The Exhibition

Titanic Expo in Thurn @ Taxis Brussel

 

Het verhaal is gekend. Op 10 april 1912 begon de RMS Titanic aan haar eerste reis vanuit Southampton, Engeland. Titanic, het meest luxueuze en technologisch geavanceerde schip van haar tijd, kwam in aanvaring met een ijsberg op 14 april 1912 om 23u40, en verdween 2 uur en 40 minuten later onder het wateroppervlak op 15 april, met bijna 1500 slachtoffers als gevolg.

Titanic Expo Brussel Eerste Klas Cabine

Deze titanic-expo in het Brusselse Tour & Taxis toont meer dan 200 authentieke voorwerpen van de scheepsramp. Ze zijn 4km onder de zee opgevist en liggen hier vlak voor je neus ! Neem je tijd  want er is meer dan 1500 vierkante meter tentoonstellingsruimte af te stappen.

Bij het binnenstappen krijg je een replica van een instapkaart, net zoals die van de passagiers van de Titanic. Dan begint een reis terug in de tijd om de geschiedenis van de Titanic te ontdekken, van de constructie tot het leven aan boord, inclusief het zinken en de missie om voorwerpen van de oceaanbodem te recupereren.

Wat krijgen we allemaal te zien ?

Filigraanring met Diamanten

Veel vrouwen van de eerste klasse brachten hun mooiste sieraden mee om ’s avonds te dragen op het schip. Sommige passagiers vertrouwden hun kostbaarheden toe aan de hoofdsteward van de Titanic, Herbert McElroy, om ze veilig te bewaren tijdens de reis. Anderen droegen hun waardevolle spullen in geldriemen of verstopten ze in oude koffers en kisten.

Telegraaf

Zodra Eerste Officier William Murdoch het nieuws ontvangt van de uitkijk, geeft hij het bevel “stuurboord volle kracht achteruit”. Zijn boodschap wordt onmiddellijk doorgeseind naar de machinekamer via de telegraaf van het schip. Maar de Titanic beweegt te langzaam en de ijsberg raakt het schip in het voorbijgaan, waardoor een schok door de hele Titanic gaat.

Verrekijker

In de momenten voordat hij de ijsberg ziet, kijkt uitkijker Frederick Fleet naar de donkere horizon. Zonder de hulp van zijn verrekijkers, die tijdens de reis zoekraakten, moet Fleet vertrouwen op zijn zicht om het dek van de Titanic te waarschuwen voor gevaar. Gemaakt door het Franse bedrijf Lemaire, heeft deze verrekijker waarschijnlijk toebehoord aan een passagier.

Rose uit Brussel ?

Een verhaal blijft me bij. Aan boord was de Brusselse cabaretzangeres Berte Mayné (24) uit Elsene. Niet meteen een rijke dame maar ze was het liefje van een zeer vermogende Canadese Hockeyspeler. Die kocht haar een aparte eerste klasse-kajuit onder een valse naam. Ze hadden elkaar ontmoet in het Hotel Métropole en hij wou met haar trouwen in Canada. Hij vertelde echter niets aan zijn moeder en zuster.Ros

Toen het schip zonk stelde hij haar voor aan zijn moeder en zuster in de reddingsloep. Zelf stierf hij aan boord. Zij verbleef nog een tijdje bij de familie in Canada maar keerde uiteindelijk terug naar België. Ze overleed op 75jaar in de Koekelberglaan in Sint-Agatha-Berchem. Haar familie had niets door want ze was onder valse naam gereisd. Alles kwam aan het licht toen de familie haar schoenendoos met juwelen terugkreeg. Was zij de Rose waarop Cameron zich inspireerde bij het maken van zijn film ?

Praktische informatie

Openingsuren

De expo is alle dagen geopend. Voor specifiekere openingsuren: www.titanicexpo.be

Locatie

Shed 3, Tour & Taxis, Brussel. Havenlaan 86C/B316, 1000 Brussel.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.