Rodin in Mons

Rodin in Bam Mons Credits beeld : Be Culture.

‘De kus’ of ‘De denker’ van Auguste Rodin kennen we allemaal. Wie in Mons naar ‘Rodin een moderne Renaissance’ gaat kijken krijgt echter meer te zien dan het superbekende werk van de grootmeester.  Bergen toont ons ook tekeningen en gravures van Rodin. En dat zijn er heel wat!

De gekende Rodins komen uit het Louvre in Parijs of het Victoria and Albertmuseum in Londen. Maar de tekeningen komen van kleinere musea en privécollecties. Dit alleen al is reden om naar Mons te vertrekken ! Vooral omdat de tekeningen in dialoog gaan met tekeningen van de Gentse Berlinde De Bruyckere.  Je ziet soms het verschil niet. Is het nu een tekening van Rodin of van De Bruyckere ?

Auguste Rodin woonde vanaf 1871 tot in België, die zes jaren waren voor hem belangrijk omdat hij hier in Brussel zijn artistieke ziel ontdekte. Zo werkte hij mee aan de decoratiewerken van de Brusselse Beurs. Gaandeweg ontwikkelde hij een eigen beeldtaal. Zo werd hij artiest en niet langer ambachtsman. En hij leerde hier de werken van Rubens kennen. Bij zijn eerste solotentoonstellng in Brussel in 1899 was Rodin op het hoogtepunt van zijn kunnen.

Mijn favoriete zaal in de expo is zaal acht.’Into one another’, een liggend, verwrongen, wassen lichaam van De Bruyckere deelt de ruimte met een ‘Martelares’ van Rodin en ‘De gefolterde’ van Constantin Meunier.

Berlinde De Bruyckere, Arcangelos © photos : Stefan Altenburger

Aartsengelen

En dan zijn er de ‘Arcangelo’s’, aartsengelen van wie enkel de benen te zien zijn. De rest van hun lichaam is verhuld onder doeken. In het museum staat een imposante versie in was en dierenhuid van Berlinde De Bruyckere.

In de hoofdkerk van Bergen hebben  de 3 engelen van lood en brons een plek gevonden op een prachtige locatie, in het koor. Ze zien er loodzwaar uit, maar ze staan wel degelijk op de toppen van hun tenen. Topwerken van Berlinde.Wie goed kijkt zal zien dat het pallet zelfs uit lood is. Ook al lijkt het hout.

Auguste Rodin (1840-1917) Monument des Bourgeois de Calais, 1889 Bronze, 3ème fonte, Fonderie nationale des Bronzes de Bruxelles, 1905-1906 H. 217 x L. 255 x P. 197 cm Mariemont, Belgique, musée royal de Mariemont, inv. MRM, III.A.37. © photo : Kevin Rinclin Photography

Van de ‘Burgers van Calais’ bestaan er maar twaalf complete versies in de wereld.  Het Domein van Mariemont herbergt een van de vier afgietsels die tijdens het leven van Rodin werden gemaakt. Ze verhuisden tijdelijk naar Jardin du Mayeur in hartje Bergen achter het stadhuis.

Van BAM naar CAP

BAM is niet langer BAM maar een  onderdeel geworden van het CAP: ‘Culture-Art-Patrimoine’. Dat is een museumsite, met ook een nieuwe openbare tuin en een stadsmuseum.

De expo ‘Rodin. Een moderne renaissance’ nog tot 18 augustus 2024.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.