Louis Thevenet 150

Ik was nog niet eerder in Halle geweest en was aangenaam verrast. Door Halle zelf, door de gerestaureerde mouterij den Ast en het werk van Louis Thevenet en en ook een beetje door de Zwarte Madonna.

Onze-Lieve-Vrouw van Halle is een vrouw met ballen. Letterlijk. In 1489 dropen tienduizend soldaten af na een belegering die totaal mislukte omdat zij hun vele kanonskogels doodleuk opving in haar mantel. Zwart van al dat buskruit kreeg ze de naam ‘Zwarte Madonna’.  Breng haar zeker een bezoekje in de basiliek .Maar eerst naar Den Ast waar honderd topwerken hangen van de Brabantse fauvist en Hallenaar Louis Thevenet. De expo ‘Louis Thevenet Een leven in kleur’ loopt nog tot 27 oktober dit jaar.

Louis Thevenet schilderde het dagelijks leven rondom zich: een huiskamer, een pittoresk landschap, een caféinterieur… Hij kwam vanuit Brugge naar Brussel en woonde daar op diverse plekken maar zijn laatste veertien levensjaren bracht hij door in Halle. De stad kent Louis Thevenet postuum de titel van Ereburger toe. Dit jaar viert de stad de 150ste geboortedag van de kunstschilder.

James Ensor beschreef hem als ‘meester-schilder van de geneugten uit Zuid-Brabant.’

Thevenet zijn  voorkeur ging uit naar interieurs en stillevens, al bracht hij ook de natuur van de Zennevallei in beeld en penseelde hij enkele dorpsgezichten. Zijn stijl leunt aan bij Brabants fauvisme, waarvan hij de belangrijke vertegenwoordigers goed kende, maar gaandeweg ontwikkelde hij een heel eigen manier van schilderen. Dat zou vooral tot uiting komen in zijn ‘Halse’ periode?

Den Ast brengt nu een honderdtal werken bijeen, voornamelijk uit privécollecties. De expo vindt plaats op twee bijzondere locaties.  In Den Ast – een gerestaureerde mouterij – en Villa Servais – de voormalige woning van cellist Servais.

In Villa Servais worden een tiental werken getoond.

De prachtige Villa Servais is open :

Eerste zaterdag van de maand: 13u-14u
Eerste zondag van de maand: 17u-18u

Op beide plekken worden een tiental werken vanaf 1 juli vervangen door andere schilderijen. Bezocht je de expo voor 1 juli, dan kan je met je toegangsticket gratis deze wisselexpo bezoeken. Toegang tot expo Villa Servais is gratis.

Wandeling

Tijdens een interactieve wandeling kom je alles te weten over hoe Thevenet leefde, werkte en wat hem inspireerde. Van het ‘oude station’ tot in hartje centrum en ’t Vissestrotje, zo leer je Halle kennen.  De brochure (3 euro) koop je in het toerismekantoor en den AST. Daarnaast vind je in het toerismekantoor ook een gratis fietsroute van 33 km door Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Drogenbos.

Kunstboek

Er verschijnt ook een kunstboek. Zeven auteurs gaan dieper in op diverse aspecten van  Thevenets leven en werk. Het boek telt ruim 250 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd. Het is uitgegeven bij Hannibal. Louis Thevenet, een leven in kleur kost 49,95 euro.

Hier https://www.visithalle.be/nl/expo-louis-thevenet-een-leven-kleur vind je alle info en openingsuren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.