NTG goes Grieks

De affiche van het All Greeks Festival. Credits : Sarah Yu Zeebroek.

Ze spreken nog altijd tot de verbeelding die Griekse tragedies. Maar wie kent ze nog ?

NTGent  bied je de kans om aan herontdekking te doen.

Het Genste stadstheater presenteert ze ons acht weken lang in openlucht. Ze zijn gratis en het zijn herwerkte versies van 32 Griekse tragedies. Vanaf 1 mei tot eind juni kan je in vier Gentse buurten genieten van het ‘All Greeks Festival.’. Opgelet je moet er wel vroeg voor uit de veren. Maar dat wordt dan wel genieten met een zon die opkomt !

Het is een idee van Milo Rau  die eerder artistiek leider was in het NTGent maar nu huisartiest. In totaal komen er  32 voorstellingen aan bod maar dan wel herwerkingen van de klassiekers. Curator van dienst is Matthias Velle. (zie foto onderaan)

De voorstellingen vinden niet alleen ’s ochtends plaats – eerst kunst, dan pas werk, in die volgorde van belangrijkheid – maar ook gratis en steeds in de openbare ruimte, net zoals in het antieke Athene.

Het begint met een processie. Op 1 mei trekt de ‘Parade van Vuur en Overvloed’ van de bibliotheek de Krook naar het Sint-Baafsplein. Daar zal dan voor de stadsschouwburg de Olympische vlam ontstoken worden. Het is een verwijzing naar Prometheus die het vuur stal van de goden om het aan de mens te geven. Nadien trekt het vuur naar de wijken. Op het eind van het festival wordt de vlam in de Blaarmeersen gedoofd. De vier wijken zijn Bloemenkenswijk, Ledeberg, de Muide en het Citadelpark.

Op 1 juni trekt een koor van Genste vrouwen door Ledeberg. En op zaterdag 22 juni is er een party in de Blaarmeersen.

Citadelpark

Het amfitheater in het Citadelpark speelt een speciale rol. Het doet dan ook het meest denken aan een Grieks theater. Op 9 mei lezen zes kinderen de sleutelscènes voor uit Euripides ‘Medea’ en op 11 mei komt er een openluchtversie van Milo Raus ‘Antigone in de Amazone’. Om 7 u begint het al !

Meer info via www.ntgent.be. Vooraf kaartjes kopen is niet nodig, alle opvoeringen zijn helemaal gratis. Ook vooraf inschrijven is niet verplicht. Let wel: alle evenementen vinden plaats in openlucht. Neem bij regenweer dus je voorzorgen, niet op elke locatie is beschutting. De organisatie voorziet wel koffie.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.