Kasteel van Gaasbeek

Kasteel Van Gaasbeek Nadia Naveau Credtis beeld : Jo Exelmans.

Honderd jaar geleden ontving het kasteel van Gaasbeek  zijn eerste museumbezoekers. Marie Arconati Visconti, de laatste markiezin van het kasteel, had de uitdrukkelijke wens dat haar levenswerk werd opengesteld voor het publiek. Na een grondige restauratie schittert haar zorgvuldig gedecoreerde droomburcht opnieuw in volle glorie. De collectie is weer thuis, klaar om in een nieuwe scenografie bewonderd te worden een werk van scenograaf Niek Kortekaas. Hij haalde vooral meer licht naar binnen en de luiken gingen ook meer open waardoor je ook meer zicht hebt op de binnentuin.  Naar Gaasbeekse traditie werden nationaal en internationaal erkende kunstenaars uitgenodigd om met nieuwe creaties of bestaand werk in dialoog te treden met het kasteel. En dat is altijd sterk werk, weet ik uit mijn vele bezoeken al jarenlang met het kasteel. Ik bedoel maar het zijn niet van de minste die er exposeren

Rebelse Echo’s 

Het kasteel nodigt ons uit samen met acht hedendaagse kunstenaars die hun werk integreren in en rond het kasteel, als uitbreiding op de vaste collectie. ‘Rebelse Echo’s’ slaat op de werken en ook het rebelse karakter van de markiezin. Een eigenzinnige, rijke, rebelse, vrijzinnige dame met een uitgesproken mening.

Het is Philip Aguirre y Otegui die ons verwelkomt in de binnentuin. Hij ontvangt ons met open armen met het werk ‘Je vous offre une maison’. Ze verbeeldt daarmee zowel de gastvrijheid van het heden als die van het verleden, toen ballingen als Giuseppe Arconati Visconti en zijn echtgenote Costanza Trotti in 1821 hun toevlucht zochten in dit kasteel. Ook Alfred Dreyfus vond hier een rustig onderkomen na zijn ballingschap.

StudioPaulArconati KasteelvanGaasbeek fotoJoExelmans
Studio Paul Arconati KasteelvanGaasbeek foto Jo Exelmans

Er is ontzettend veel te zien doorheen de kamers van het kasteel. Nieuw is de gipsenzaal en de zolder. De gipsen ornamenten die op zolder lagen zijn opgeknapt en die kan je nu bewonderen in de ontvangstruimte beneden naast het nieuwe café. De zolder zelf heeft nu een rijke munten- en zegelverzameling die nog niet eerder werd getoond. Mooi uitgestald onder het dakgebinte van het kasteel waar vleermuizen thuis zijn. In de blauwe kamer hangt nog altijd het mooie werk van Erwin Olaf ‘Serie Exquisite Corpses’.

Tip voor de paasvakantie

De jong gestorven Carlo in de Kamer van Carletto

Dwalen door de gangen en de vele kamers van het Kasteel van Gaasbeek in zijn nieuwe scenografie. In de bezoekersgids lees je de verhalen doorheen de kamers. Het zijn fictieve brieven vanuit het perspectief van de fiere markiezin, de kwetsbare zoon, de bezorgde keukenmeid bekeken. Geen letterlijke weergave van de realiteit maar poëtische fictie zoals het had kunnen zijn. Op het einde kan je koffie drinken in het nieuwe Caffè Carletto. De bar is genoemd naar de jonggestorven zoon van Constanza en Giuseppe. In de kamer van Carletto hangt een wondermooi portret van de jongen.

Alle info www.kasteelvangaasbeek.be

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
5 + 25 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.