Permekemuseum

Constant Permeke, Vissersvrouw - Het Schone Meisje, 1920 . Collectie KMSKA.

Na een renovatie van drie jaar is het Permekemuseum in Jabbeke weer open.

In dit woonhuis ‘De Vier Winden’ heeft Permeke gewoond tot aan zijn dood in 1952. De naam ‘Vier windstreken’ is gekozen omdat het huis perfect georiënteerd is naar de vier windstreken. Toen Permeke de villa bouwde was er heel wat kritiek. Ja het was geen fermette  en men vroeg zich af hoe hij zo een riante villa betalen kon. Want schilderen wat brengt dat op ? In het West-Vlaanderen van noeste arbeid was werken ofwel het land bewerken ofwel gaan vissen ten brode. De kunstenaar uithangen hoorde niet meteen tot de arbeidsethos.

Permeke kwam van Oostende waar hij naast Léon Spilliaert woonde en ook diens atelier gebruikte. Het Oostende ook waar zijn vader restaurator wordt van het Museum Van Oostende en bevriend was met Ensor. Permeke was een heel ijverig man. In 1930 toonde hij in het Paleis voor Schone Kunsten 600 kunstwerken. In 1944 toonde hij in datzelfde PSK 130 tekeningen voor.

Constant Permeke, Dame met rode handschoenen, 1949. Private collectie

Villa ‘De Vier Winden’ telt drie grote atelierruimtes : het tekenatelier op het gelijkvloers, het schildersatelier op de eerste verdieping en het beeldhouwers-atelier in afzonderlijk gebouw in de tuin. Permeke liet het zelf bouwen als tentoonstellingszaal. De crisis van de vroege jaren hadden veel galeries de deuren doen sluiten. Omdat hij kooptentoonstellingen nodig had opende hij zijn eigen expositie-zaal. Die hij later dan weer wel als atelier gebruikte. Jaarlijks zullen er twee tentoonstellingen plaatsvinden in het vernieuwde atelier, met kunstwerken uit de collectie van het museum en met bruiklenen van privé-verzamelaars en internationale musea. De eerste is nu ‘Constant Permeke in tegenlicht’. Er is nu een modern klimaatsysteem zodat bruiklenen kunnen ontvangen worden van over heel de wereld. Her en der in het woonhuis zijn muren gesloopt zodat er meer licht binnenvalt.

In de tuin ligt het het grafmonument van zijn vrouw, dat geweigerd werd op het kerkhof wegens te naakt. Daarnaast nog twee beelden in de tuin namelijk ‘Niobe’ en ‘Marie-Lou’. De opnieuw aangelegde tuin kiest duidelijk voor biodiversiteit met bloemenweiden en fruit-en notenbomen.

Het graf van Constant Permeke op het kerkhof van de kerk in Jabbeke is voortaan zichtbaar vanop straat. Ga zeker eens langs ! Het beeldhouwwerk op het grafmonument is van George Minne.  Marie stierf in 1948 en Constant in 1952. Ze liggen samen begraven.

Met de heropening van het Permekemuseum verschijnt er, dertig jaar na het naslagwerk van Willy Van den Bussche, een nieuwe publicatie bij Hannibal Books. Dit Het is mooi geïllustreerd met tientallen schilderijen, beelden en tekeningen en heel mooi van vormgeving vind ik. De vele archieffoto’s bieden een grondige kijk op het leven en werk van Permeke  Met essays en literaire bijdragen van Jan Ceuleurs, David Van Reybrouck, Inne Gheeraert, Franz.W. Kaiser, Felipe Martinez Sevilhano, Anneleen Cassiman, Lise Vandewal, Daniël Rovers, Inneke Schwickert en Wendy Van Hoorde.

Verkoopprijs: €39,95

Verdere info op www.permekemuseum.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.