TAZ 2023

 

Theater aan Zee (TAZ) is aan zijn zesentwintigste editie toe. Het gekozen thema dit jaar luidt ‘RAAK ME. Bemin en Betoog’. Er zijn dit jaar meer dan 500 voorstellingen verspreid over 40 locaties in de stad. En het familiepark is terug op algemene aanvraag van de jongere mens in Oostende. Wonderwaai brengt een  uitgebreid programma voor kinderen naar het Leopoldpark.

Jozefien Monbaerts leidt het festival samen met co-artistieke leider Cindy Godefroi in goede banen.

“We hebben hier lang over nagedacht. Iedereen wordt wel eens geraakt en veel mensen komen naar TAZ om geraakt te worden door de zee en de artiesten”,zei ze op de persconferentie. Het artistieke duo laat zich inspireren door een artistieke adviesraad, die dit jaar bestaat uit theatermaker en schrijver Fikry El Azzouzi en wetenschapper Louisa Bogaerts.

Ook dit jaar zijn er verschillende gezelschappen die hun nieuwe voorstelling presenteren op TAZ. Zo presenteert DE HOE met Opening Night hun eerste grote voorstelling. Er zijn opnieuw ook heel wat voorstellingen in kader van Jong Werk.

Heel speciaal is wat Schrijver Fikry El Azzouzi gaat doen. Hij zal samen met straathoekwerker Maarten Hostyn met de dak- en thuislozen spreken die normaal in het park vertoeven. En zal daar een voorstelling rond maken.

Dit jaar is er geen programmabrochure. Er is wel het TAZ-kompas dat je kan vinden op verschillende plekken in Oostende en Vlaanderen. Hierin kan je het programmaschema raadplegen net als de praktische informatie. En er is ook een nieuwe website waar alle informatie uitgebreid terug te vinden is. Ontdek het volledige programma via www.theateraanzee.be.

Tip : Ik zag ‘De zaak Shell’ eerder in C.C. Lokeren. Anoek Nuyens en Rebekka de Wit brengen er alle belangrijke  stemmen uit het klimaatdebat samen op één podium. Een bijzonder goede voorstelling was dat en op TAZ dan nog eens in openlucht op een scheepswerf gepresenteerd.

“Nuggets” van acteur Maxime Storms is zijn tweede fysieke solo-voorstelling. Hij (de)construeert het individu dat zich probeert staande te houden in de hedendaagse ‘we-want-more’- maatschappij on speed. Wie hem eerder zag in ‘Brother Blue’ weet dat het weerom een tocht wordt tussen zoeken en verliezen maar dan met veel licht, kleur, beweging, tekst en geluid. Zijn bijnaam volgens de krant De Standaard  : de Charlie Chaplin van zijn generatie.

En wie de “Sheep Song” nog niet heeft gezien van FC Bergman krijgt nu nog een kans. Niet simpel om naar Oostende te brengen want het is een immense productie met echte schapen op het podium. Over een schaap dat mens wil zijn, maar het lukt niet echt. Sheep Song leert ons dat loslaten oh zo moeilijk is maar noodzakelijk.

Tot slot is er dit jaar een camping voorzien voor wie wil overnachten. En dat is goed nieuws voor jongeren die niet de centen hebben om een duur hotel te boeken.

Theater aan Zee van 26 juli tot 5 augustus 2o23.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.