Open van Philip Huff

Wat je te lezen krijgt is een heerlijk eerlijk relaas van een relatiebreuk en een waarheid die moet verteld worden.

Eerder ook in zijn roman “Wat je van bloed weet” lazen we een nietsontziend relaas van een jeugd binnen een disfunctioneel gezin. En toen kwam de volwassen Philip de liefde van zijn leven tegen. Maar weerom moet hij toekijken op een pijnlijke breuk. Op een veel te warme septembermiddag in 2020 trekt de verteller van ‘Open Deur’ de deur van het huis van zijn geliefde achter zich dicht. Na zeven intense jaren zijn ze ver uit elkaar gedreven. In de weken en maanden erna probeert hij te begrijpen wat er is gebeurd. Hoe konden twee mensen die zo van elkaar houden elkaar zo veel verdriet doen ? En kunnen ze elkaar na alles nog terugwinnen ?

De verteller beslist samen met zijn vrouw aan ‘open relatie’ te doen. Op weg naar de vrijheid zoals hij het noemt. Hij heeft er zin in, zij niet.
Maar op het einde van de helse rit vindt zij de gemiste geborgenheid elders. Ze kiest voor een vrouw die met haar wel een monogame relatie wil. Hij blijft achter met verdriet, spijt en schuldgevoelens.
Huff schrijft romans over de dingen waar hij zelf mee worstelt. Zijn eerder boek over de gevolgen van een gewelddadige jeugd (Wat je van bloed weet) en nu over de verwikkelingen van een open relatie.
Het wordt een rommelige boel omdat hij zijn affaire in New York verzwijgt, terwijl zij wel eerlijk is over haar verliefdheid op een andere vrouw. Uiteindelijk doen die leugens hem de das om. Maar hij weet wel waarom hij liegt. Dat komt door zijn jeugd waar hij leerde op zijn tenen te lopen, zoekend naar manieren om geen ruzies uit te lokken. Zwijgen, slikken, alles voor jezelf houden, de anderen ontzien. En dat allemaal in het zo nette Blaricum.

In zijn kenmerkende intieme stijl beschrijft Huff de bloei van een liefde en later de ineenstorting ervan. De pogingen elkaar weer te vinden. En weerom is het vooral een scherpzinnig en vaak niets ontziend zelfonderzoek van een van onze meest kritische schrijvers.

Philip Huff schreef met ‘Open’ zijn vijfde roman. Zijn vorige roman ‘Wat je van bloed weet’, behaalde in de week van publicatie meteen de eerste plaats van de Bestseller 60 en bleef daar maandelang in staan.

Uitgeveven bij Prometheus.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.