Oosterscheldekreeftseizoen 2022 is open

Limit Fotografie, Jan Carpentier

De eerste Oosterscheldekreeft werd vorige week sinds twee jaar weer feestelijk boven water gehaald. Er was wel minder volk maar dat komt niet door desinteresse maar er waren minder genodigden. Slechts een kleine 200 gasten waren getuigen van de eerste ophaling van de  Oosterscheldekreeft van het seizoen 2022. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in maart tot en met 15 juli.

Kreeftenvisser Robin van den Hoek heeft met zijn kreeftenboot MS3 de eerste fuiken gelicht. Hij werd daarbij geassisteerd door de Commissaris van de Koning van Zeeland, Han Polman en Nelleke Launspach, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Robin van den Hoek is de zoon van de wijlen vaste Oosterscheldekreeftenvisser van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Gerrie van den Hoek.

Het was reeds voor de de 22ste keer dat het Zeeuwse kreeftenseizoen officieel werd geopend.

Later in de middag werden alle gasten uitgenodigd om naar de Nieuwe Kerk in Zierikzee te gaan. Daar werden bij aankomst de overige Oosterscheldekreeften in de vorm van een amuse geserveerd, samen met een glas champagne. Vervolgens werd er een Fruit de Mer lunch aangeboden  met in de hoofdrol Europese kreeft. Helaas mag er vóór de 31stemaart niet meer Oosterscheldekreeft gevangen worden dan alleen een kleine hoeveelheid om van te proeven.

Tijdens de lunch werd ook de speciale Oosterscheldekreeftwijn gepresenteerd. Een Duitse wijn die uitstekend past bij de Zeeuwse Fruits de Mer en natuurlijk de Oosterscheldekreeft. Dit jaar is het een Blanc de Noir uit het Ahrdal geworden. Een witte wijn gemaakt van rode druiven, waardoor de wijn een mooie roze gloed heeft. Heel speciaal is dat.

Waarom de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft juist deze wijn hebben gekozen is niet alleen vanwege de smaak. Juist Zeeuwen begrijpen maar al te goed wat een overstroming teweeg kan brengen. Het Ahrdal is in de zomer van 2021 namelijk behoorlijk getroffen door ernstige overstromingen die gepaard gingen met modderstromen, waardoor wijngaarden en bottelarijen in een klap werden weggevaagd.

De stichting Promotie Oosterscheldekreeft heeft het wijnetiket laten ontwerpen door de Zierikzeese kunstenares Charlotte Koster. Het thema van dit etiket heeft de toepasselijke naam ‘eb en vloed’ gekregen. Later in de middag werden zes magnums van de blanc de noir voorzien van een etiket met een uniek kunstwerkje van Charlotte Koster uitgevoerd in sepia inkt (van inktvis uit de Oosterschelde) en bladgoud. Deze flessen werden bij opbod verkocht en brachten uiteindelijk 3.550 euro’s op. De opbrengst is bestemd voor de getroffen wijnmakers uit het Ahrdal.

DNA-structuur

Sinds een aantal jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Tientallen kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. De Oosterscheldekreeft wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak, een echte delicatesse dus.

 

Kring van de Kring van de Oosterscheldekreeft

Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot in het jaar 2000 een aantal restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’. Op dit moment telt de Kring van de Oosterscheldekreeft 10 zeer gerenommeerde restaurants die allen zijn gespecialiseerd in de bereiding van Oosterscheldekreeft. In de loop van dit jaar sluiten nog meer restaurants aan. De deelnemende restaurants zijn te vinden op www.oosterscheldekreeft.nl

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Limit Fotografie, Jan Carpentier

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
15 ⁄ 3 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.