Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson behoort tot de grootste Europese schrijvers van deze tijd. In een poëtische en beeldende stijl schrijft hij over IJsland. Stefánsson werd genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize en won de IJslandse literatuurprijs en de Per Olov Enquistprijs.

Het eerste boek dat ik las verscheen in 2018 “Zomerlicht en dan komt de nacht”. Een verhaal over lange winters dicht bij de poolcirkel in een dorp waar slechts vierhonderd zielen wonen. De directeur van de breifabriek geeft alles op, droomt in het Latijn en wijdt zich voortaan aan de studie van de sterren. Kjartan en Kristin beginnen een affaire, ook al zijn ze beiden getrouwd. Ook zorgt de komst van een restaurant voor de nodige beroering in het dorp.

Later verscheen in 2019 “Het verhaal van Asta”, een familieverhaal over de liefde en over IJsland en de wens om de wereld in te trekken. Het werd een bestseller en nadat het boek besproken werd in DWDD (de Wereld Draait door) kreeg het ook de nodige erkenning in Belgë en Nederland.

In 2021 verscheen in vertaling ” Het geknetter in de sterren”, een familieverhaal over een kleine jongen die net zijn moeder verloor en het woord stiefmoeder nog moet leren uitspreken. Naar het schijnt het verhaal van de auteur zelf toen hij zeven was.

Recent rolde van de persen “Jouw afwezigheid in duisternis” weerom in vertaling van Marcel Otten.Een man ontwaakt in de plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man.

Hoe Jón Kalman Stefánsson zijn personages neerzet is gewoon erg erg knap !

“Je kan je onderdompelen in de bubbel van het toerisme, maar dan moet je natuurlijk een traditionele wollen trui dragen, ongeacht het weer, want zo willen de toeristen het hebben. En erop letten dat je niet te dik wordt, dat rijmt niet met het beeld van de natuurmens. De natuur is nooit dik, ze zit altijd in het fitnesscentrum, tilt watervallen en zware bergen op.”

 

Jouw afwezigheid in duisternis. Uitgeverij Ambo Anthos 512 blz. € 25,99 (e-book € 14,99)

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.