Komijnsplitsers

Duimen maar voor Marieke Lucas Rijneveld op 24 maart daar in Oostende.

Zoals Fantoommerrie  (2019)  (geen vervolg was maar eerder een verdieping na Kalfsvlies, (2015)  zo zet Marieke Lucas Rijneveld met Komijnsplitsers opnieuw een stap in zijn dichterschap.

Al eens geprobeerd een komijnzaadje te splitsen ? Ik wel. Ik kan je zeggen het zal je niet lukken. Wat je ook probeert, het smalle zaadje laat zich niet temmen.

In Komijnsplitsers  is de keuze voor geluk niet gemakkelijk. Twijfels alom en te veel nadenken over en hunkeren naar geluk  maar tegelijkertijd terug deinzen voor de veranderingen die nodig zijn om dat geluk te bereiken. Zo zijn er zinnen die je meteen in je boekje wilt noteren als :  “Je wist de nachtegalen in je hoofd tot stilte te manen” of “jezelf laten bestaan, zoals een windmolen windrecht heeft.”

In acht hoofdstukken onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen in een huis, in jezelf en in verhouding tot anderen. Wie of wat heb je nodig om een compleet mens te zijn ? In een van de gedichten wordt verhaald over het verlangen één ruimte te zijn, iemand zoekt een brandtrap uit deze dag, trekt in plaats van een grijs vest een jongen aan.

De vrees om iemand te worden die de ander niet kan hebben, om de verkeerde mens om je beenderen te vormen – vormt het grootste gevaar voor het maar al te herkenbare en hoopvolle verlangen naar groei.

Boeiende gedichtenbundel die je blijft herlezen. Steeds weer ontdek je er iets nieuws in. Dat komt omdat Rijneveld als geen andere woorden kan geven aan de mens in strijd met zichzelf en de anderen. En altijd met een fikse geut mededogen.

“Iedereen kan ze bedenken: de mens die stopt met waar hij goed in wordt uit angst van de troon te worden gestoten, die wel het hert heeft geschoten maar weigert het klaar te maken, te gierig om te serveren, iedereen kan ze bedenken, maar niemand kent ze daadwerkelijk.”

Paperback kost 19,99 Euro. Verschijnt ook als E-book en Audiobook.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.