Onder een andere hemel

‘Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte.’

Zo begint deze filosofische memoir, waarin Joke J. Hermsen een diepgaande analyse geeft van zowel het ambivalente menselijke verlangen naar geborgenheid als de lust om eropuit te gaan. Ze onderzoekt in dit persoonlijke verslag van een zomer vol omzwervingen de vraag waar we nog thuis kunnen zijn in de wereld. Eerder schreef ze het inspirerende boek Stil de Tijd‘. Dit boek is persoonlijker en ook meer openhartig, kwetsbaarder ook. Het is haar verdienste dat ze dit aandurft. Velen zullen er zich in herkennen. Reken mezelf daar maar bij !

Heimwee heeft Hermsen haar hele leven al,  maar in de zomer van 2021 wordt die metgezel ‘een blaffende hond’ die haar uit haar slaap en van haar werk houdt, zo schrijft ze.  Ze bevindt zich op dat moment in haar eigen huis in de Bourgogne, waarover ze met veel liefde vertelt. Toch verliest dat huis zijn gastvrijheid, het omhult haar niet meer, het maakt haar onrustig, ze glijdt er niet langer met lichte tred door en stoot zich aan meubels.

Ze wordt rusteloos en vertrekt. In de Bourgogne kan ze niet blijven, dus zoekt ze haar zoon op in Parijs, ze probeert zich daarna tevergeefs in haar appartement in Amsterdam te nestelen, om dan toch te verkassen naar een recent gekochte schuur in Drenthe.

In een boeiende dialoog met denkers en dichters als Georges Perec, James Baldwin, Hannah Arendt, Maya Angelou, Rainer Maria Rilke, Lou Andreas- Salomé, Friedrich Hölderlin, Simone Weil en Ingeborg Bachmann schetst ze de ervaring van ontheemding en thuisloosheid, en de hoop op een thuiskomst in verhalen, herinneringen, liefde en politieke verbondenheid.

‘Onder de Hemel’ is prachtig werk over de vraag ‘Should I stay or should I go’ ? Joke Hermsen stelt de vraag in dit filosofische essay. Maar we zullen wel zelf moeten beslissen wat wij doen ? Het is een menoir waarin literatuur, herinneringen, denkbeelden van anderen & filosofie samenkomen en dat werkt vooral heel inspirerend.

Lezingen van haar kan je volgen in Vlaanderen op volgende data.

15/11 Lezing Cultuurcentrum Knokke voor ‘Zij spreekt’
17/11 Boekhandel de Zondvloed Mechelen.
18/11 Interview tijdens de Nacht van de Vrijdenker in Gent.
19/11 Lezing in Lampernisse zie ediksmuide.be.

Onder een andere hemel van Joke J.Hermsen is uitgegeven bij Prometheus.

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.