Connie Palmen

Als fan van La Palmen heb ik al haar boeken. De wetten heb ik ooit uitgeleend en nooit teruggekregen. Dus heb ik het boek opnieuw gekocht. Zo gaat dat hier. Ondertussen zijn we vele boeken verder.

In haar laatste werk “Voornamelijk vrouwen” (uitgeverij Prometheus) brengt Connie Palmen een verzameling essays over opmerkelijke individuen –  voornamelijk vrouwen – die elk op hun eigen manier bestaande normen doorbroken hebben en waarin Palmen zichzelf als schrijver herkent.  Die elf vrouwen dat zijn Marilyn Monroe, Sylvia Plath, Joan Didion, Patricia Highsmith, Marguerite Duras, Vivian.Gornick, Janet Malcolm, Olivia Lang en Lola.  En er is ook een man : Philip Roth.

 Connie Palmen onderzoekt in deze verzameling vrouwen en één man, welke eigenschappen ze nodig hadden om schrijver te worden, om een publiek bestaan te leiden. Ze gaat met ze in gesprek, daagt ze uit, ontdekt verschillen en overeenkomsten met haar eigen leven. Als Palmen het in deze biografische beschouwingen heeft over de afkeer van amateuristische therapeuten, de pijnlijke maar noodzakelijke breuken met vrienden en geliefden, de verkozen zelfdestructie van vrouwen die de gebaande paden verlaten, over de worsteling met ambiguïteit, alcoholisme en verraad, dan heeft ze het over zichzelf. Het maakt van Voornamelijk vrouwen een van haar intiemste boeken. Maar toch ook somber bij momenten. Neemt niet weg dat Palmen weerom heel rake observeringen brengt die je iets bijbrengen. En je krijgt zin om die andere onbekenden te beginnen lezen. In mijn geval waren dat Vivian Gornick en Janet Malcolm.

Philip Roth past in de bundel omdat hij staat voor hoe ongelooflijk belangrijk schrijven is en wat je er voor over moet hebben. De keuze voor het schrijverschap eist een hogere tol voor een vrouw dan voor een man, vindt Palmen. Roth is hier een uitzondering op.

Ze blijft een cerebrale schrijfster, ze blijft je imponeren met haar stellingen maar soms is het betoog te somber. Er moet toch nog een andere manier zijn dan én schrijven én destructief zijn.

Connie Palmen. Voornamelijk vrouwen. Uitgegeven bij Prometheus.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.