Odegand 2023

Op zaterdag 16 september verleidt OdeGand ons weerom de hele dag en avond door. Overdag kan je ‘OdeGand En Route’  met elf muzikale routes vol wereldklanken volgen. ’s Avonds spreidt OdeGand haar muzikale tentakels uit over de binnenstad, op centrale pleinen én langs het water. En dat is iets nieuws ! Het eendaagse festival, dat geldt als opener van Gent Festival van Vlaanderen, sloot elk jaar af met één groot, gratis concert op de Gras- en Korenlei. Maar dat is niet meer. Nu zijn er drie podia opgesteld in de binnenstad en er is ook geen vuurwerk.
Overdag kan je op talloze locaties in de Gentse binnenstad kan je je muzikale honger stillen dankzij een blend van diverse stijlen: van zinderende klanken uit de Balkan, duivelse vioolmuziek of broeierige tango recht uit Argentinië. Er zijn maar liefst elf routes. Elke route bevat drie voorstellingen: om 14u, 15.45 en 17.30. Geen paniek er is tijd genoeg tussen de concerten door. Maar je zult een keuze moeten maken voor Indigo, Vuur, Azuur, Honing, Hemels, Goud, Kobalt, Oker, Turkoois, Zand en Anemoon. Drie van de elf routes bevatten een boottocht: Oker, Anemoon en Hemels. Ik heb eens alle routes bestudeerd en het viel mij op dat Fanfare Ciocărlia  wel zes keer optreedt. Deze twaalf ‘rakkers’ uit Roemenië hebben de Balkan-brass nieuw leven ingeblazen met gierende trompetten, trombones en tuba’s. Met een duizelingwekkende snelheid, kwieke chops en scheurende ritmes haalt dit bont gezelschap alles uit de kast. Er kunnen nooit te veel noten zijn!
Bij het vallen van de avond staan drie internationale acts op aanpalende centrumpleinen gepland. De Korenlei maakt plaats voor een bigband met swingende crooner die rechtstreeks uit de jaren ’40 lijkt te zijn gekatapulteerd, het Sint-Baafsplein staat dan weer helemaal in het teken van de Weense wals en op de Vrijdagmarkt regeert urban en hiphop. En deze voorstellingen zijn gratis !
Maar niet enkel de pleinen staan in vuur en vlam; er valt nóg meer cultuur te beleven langs het water. Op vijf verborgen locaties langs de Gentse binnenwateren vinden immers een reeks avondlijke concerten en performances plaats.
Deze  rondvaart start vanaf de Korenlei en geniet tot middernacht van een artistiek belevingsparcours met heel wat opwindende voorstellingen. De muzikale boottochten vertrekken om 19:30, 21:15 en 23:00. Er zijn enkel nog plaatsen te verkrijgen om 23u.
Wie minder  goed te been, kan op OdeGand een gratis fietstaxi gebruiken.
Alle info op Odegand.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.