Brusselse Biennale

Hôtel Campioni (c) Explore.Brussels

Tegenwoordig ben ik helemaal in de ban van Brussel. Er valt wat te bezoeken tijdens het Art-Nouveau jaar en er is nog meer op komst. Het is wel wat ingewikkeld. Je hebt BBEA (Brussels Biennale of Eclectic Architecture ) en er is ook nog Art Deco Festival (BANAD Festival) en de Brussels Biennale – Neoclassic (BBN). Maar dat is voor later. We laten ons eerst verleiden door de eclectische beweging.

Van 7 tot 15 oktober vindt de tweede editie van de Brussels Biennale of Eclectic Architecture (BBEA) plaats. Verspreid over twee weekends staat er heel wat op het programma: rondleidingen door interieurs die doorgaans voor het publiek gesloten zijn, gegidste wandelingen of fietstochten doorheen de stad, lezingen en actitiveiten. De organisatie is in handen van Explore.Brussels.
De eclectische beweging (1840 – 1914) haalde haar inspiratie uit een breed register van historische stijlen en ging tegelijkertijd prat op haar artistieke creativiteit. Brussel wemelt van de architecturale parels die deze beweging heeft voortgebracht, en dat op een cruciaal moment in de ontwikkeling van de jonge hoofdstad.
De tweede biënnale die gewijd is aan dit bijzondere maar grotendeels onbekende erfgoed, vindt plaats tijdens de eerste twee weekends van oktober. In het weekend van 7 en 8 oktober doet het festival het noorden van Brussel aan, met activiteiten in Schaarbeek, Sint-Joost, Laken en de noordrand van de Vijfhoek. In het weekend van 14 en 15 oktober komen de gemeenten Elsene, Sint-Gillis, Etterbeek en Anderlecht aan bod.
Hôtel Campioni (c) Explore.Brussels
Tot de verrassende interieurs behoort ondermeer herenhuis Campioni. Maar er zijn ook Boël en Puccini Herenhuizen, de voormalige privé-woningen van architecten Paul Saintenoy en Jean-Baptiste Timmermans en de huizen Bertha Harmand en Résimont (nu Prague House), beide in opdracht van vrouwen.
Er is heel veel te doen dus exploreer vooral eerst de site Explore Brussels.
In de Koninklijke Sint-Mariakerk en bij het CIVA zijn er activiteiten op maat van gezinnen met kinderen. In het Voormalig Paleis van de Graaf van Vlaanderen en in het Hotel van de Gouverneur van de Nationale Bank van België worden rondleidingen georganiseerd die zijn aangepast aan slechthorenden en slechtzienden. Met het oog op toegankelijkheid staan voor het eerst ook rondleidingen voor personen met een mentale beperking op het programma. Het evenement gaat van start met een lezing over de basisbeginselen van het eclecticisme, op 2 oktober in het gemeentehuis van Schaarbeek.
Alle info op Explore.brussels. Vlug boeken is de boodschap !

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.