Mijn boekhandel in Caïro

“Ik was zeven toen Anwar Sadat in 1981 door leden van de Egyptische Islamitische Jihad werd neergeschoten en vice-president Hosni Moebarak de macht greep. Toen diezelfde Moebarak in 2011 gedwongen aftrad was ik zevenendertig, had ik tien boekhandels opgezet, honderdvijftig werknemers onder me, twee masterdiploma’s op zak, een ex-man (die ik verder als Eerste zal aanduiden), een tweede man (de Tweede) en twee dochters.”

Maar het verhaal begint ver voor de Egyptische Revolutie van 2O11 en de golf van opstanden die bekendstaat als de Arabische Lente. Nadia en haar zus Hind kwamen op het idee van de boekhandel “Diwan” tijdens een etentje met vrienden. Ze vroegen zich af wat ze zouden doen als ze één ding konden kiezen. Ze kozen voor de oprichting van een boekenwinkel. Dat zou pas een primeur zijn in Caïro. In de culturele droogte die Egypte toen kenmerkte klonk het als een onmogelijke onderneming. Maar het was wel wat het land broodnodig had, vonden de beide zussen. Nihal een gemeenschappelijke vriendin sluit zich aan bij de zaak. Twee jonge mensen van 27, 30 en eentje van 40 begonnen met de eerste opening. Er zouden er nog negen volgen. Dat was beslist geen sinecure als je binnen een patriarchale samenleving als vrouw een bedrijf moet runnen. Ze kregen te maken met intimidatie en discriminatie en vervelende ambtenaren.

In Wassefs geestige, openhartige terugblik op de jaren waarin hun winkel, Diwan, uitgroeide tot een geliefde boekhandelsketen, laat ze zien hoe hun keuzes van invloed waren. In een door de islam gedomineerde samenleving benadrukten ze door hun selectie boeken juist de pluriformiteit van de Egyptische cultuur en geschiedenis.
In een door mannen gedomineerde stad werd Diwan een ontmoetingsplaats voor vrouwen, niet in de laatste plaats door die zeldzaamheid : een schone wc. Zo vertelt Wassef via de ontstaansgeschiedenis van haar boekhandel ook het grotere verhaal van Egypte.

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Het is een heel eerlijk portret van een onderneemster, een vrouw, een moeder en een echtgenote weliswaar in scheidingsmodus.

Mijn boekhandel in Cairo van Nadia Wassef haal je in huis voor 22,5O EUro en is uitgegeven door De Geus.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.