Wat je zoekt, zoekt jou

Van een vriendin kreeg ik ooit ‘Papegaai vloog over de Ijssel’ van Kader Abdolah.
Sindsdien ben ik absolute fan van de Iraanse schrijver.

Kader Abdolah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954). Ik heb werkelijk geen idee hoe je dit uitspreekt. Kader is geboren in Arak in de streek Farahani, een streek waar streng de Islam nagevolgd wordt. Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sluit hij zich aan bij een geheime linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later die van de ayatollahs vocht. Hij schrijft voor een illegaal blad en publiceert twee clandestiene verhalenbundels onder de samengevoegde voornamen van twee vrienden uit het verzet die vermoord werden: Kader Abdolah.

Kader Abdolah bracht al verschillende klassieke meesterwerken uit de oosterse cultuur naar het Westen, zoals 1001 nacht en De Koran. Tot voor kort waagde hij zich echter nog niet aan het werk van de meester Rumi, de dertiende-eeuwse mysticus en een van de grootste dichters uit de Perzische literatuur. “Ook veel artiesten houden van Rumi’s werk. Zo heeft Madonna een paar van zijn gedichten gezongen, en heeft Brad Pitt een van zijn gedichten op zijn arm getatoeëerd. Die luidt als volgt : There exists a field, beyond all notions of right and wrong. I will meet you there.’

Twee coronajaren hielden Abdolah nog meer dan gebruikelijk aan zijn bureau gekluisterd, waar hij alleen achter vandaan kwam om hele en halve marathons te rennen en elke dag grote afstanden te fietsen. Deze combinatie van schrijven, lezen, rennen en fietsen bracht hem in de juiste geconcentreerde staat van denken om aan een boek over Rumi te beginnen.

“Wat je zoekt, zoekt jou’ is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Zijn persoonlijke keuze uit dat immense werk van Rumi schenkt hij aan zijn lezers. Wie van lezen houdt en graag over het bestaan nadenkt, moet Rumi leren kennen.


Kader Abdolah
Wat je zoekt, zoekt jou
Gebonden | 432 pagina’s €25,- Prometheus

.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
3 + 28 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.