La Familia Grande

La Familia Grande verscheen in 2021 in Frankrijk en zorgde voor heel wat ophef.

Tienduizenden Fransen  deelden via Twitter getuigenissen over hoe ze als kind misbruikt zijn onder de hashtag #metooinceste. De hashtag kwam er als reactie op een boek waarin juriste Camille Kouchner de bekende Franse politicoloog Olivier Duhamel beschuldigt van incest. Slachtoffer was haar tweelingbroer toen ze samen met hun moeder op vakantie waren  met  haar nieuwe man Duhamel. Hun stiefvader dus.

Het boek werd onlangs vertaald en uitgegeven bij De Geus.

Het is een klein werkje – 192 pagina’s – maar het raakt diep. Camille Kouchner is advocaat en de dochter van de politicoloog Evelyne Pisier en Bernard Kouchner, medeoprichter van Médecins sans frontières en voormalig minister van Buitenlandse Zaken. ” Een grote familie’ is haar eerste roman en meteen verkocht ze 300.000 exemplaren in veertien landen.

Bij momenten is het moeilijk lezen omdat je zelf wat ongemakkelijk wordt als je leest wat een geheim de kleine Camille moet dragen. Haar broer vertrouwt haar zijn geheim toe maar laat haar beloven het aan niemand te vertellen. “Hij kwam bij mij in bed en zei: ik zal het je voordoen. Je zult het zien, iedereen doet dit.’’

De tweeling wil hun moeder sparen die al veel te veel heeft meegemaakt. Zoals de zelfmoord van haar vader en haar moeder. Hun grootouders dus. Ze komen tot de conclusie dat het beter is te zwijgen. Ze zijn dol op Duhamel, die zorgde voor vrolijkheid na de scheiding van hun ouders. En we zijn geen burgertrutten, denkt Camille. Hun stiefvader, die in hun zomerhuis aan de Côte d’Azur altijd naakt in het zwembad springt, wil haar broer alleen maar iets leren. Als lezer gaan je tenen al krullen van ergernis bij deze kinderlogica.

En het wordt steeds erger in het boek omdat je snapt welke prijs Camille moet betalen voor dat stilzwijgen. Ze zwijgt omdat haar broer dat zo wil.”Hoe moest ik zorgen dat mijn moeder niets vermoedde? Hoe moest ik zorgen dat mijn moeder grootmoeder bleef?”

Eerst drukt het stilzwijgen op haar en haar broer, later op iedereen in de familie. De Familia Grande is de koosnaam van Duhamel voor zijn samengestelde gezin van beroemde mensen met veel vrienden uit het Parijse intellectuele milieu. De  familie trekt elke zomer naar het zonnige Sanary-sur-Mer. Daar heeft Duhamel twee huizen in eigendom. Links maar best wel vermogend die familie. De moeder van Camille en Victor is ook bekend in Parijse progressieve kringen. Évelyne Pisier was in de jaren zestig ook de geliefde van Fidel Castro.  Haar zus, de tante van de tweeling, was de actrice Marie-France Pisier die speelde in de films van onder andere François Truffaut.

Maar dat stilzwijgen wordt heel lastig als Camille zelf een zoon krijgt en met hem naar datzelfde landhuis in Sanary moet of als haar oudere broer zijn puberkinderen naar de grootouders wil sturen een zonnige vakantie tegemoet. Camille zet haar tweelingbroer onder druk om het te zeggen. ‘Als jij het niet doet, doe ik het.’ En ze doet het ! Duhamel ontkent eerst maar geeft daarna wel toe. Évelyne stort in, maar zij kiest partij voor haar man. Na de dood van haar moeder, schrijft ze haar boek.

Laatste woorden in dat boek : “Ik bedank Victor dat hij me dat boek heeft laten schrijven, terwijl hij alleen maar rust wil”

Een grote familie. Camille Kouchner. Vertaald door Nele Ysebaert. Uitgegeven bij DE GEUS.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
25 − 22 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.