Kunstuur 3 in Mechelen

 

De derde tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen opende vrijdag haar deuren en bevat een een dertigtal kunstwerken mét bijhorende verhalen. Er volgen nog vijf edities.

Initiatiefnemers Hans en Joost Bourlon: “Eén van de opmerkelijke werken in deze tentoonstelling is ‘Olympia’ van René Magritte. De eigenaar leende het werk, dat enkele miljoenen waard is, uit om tentoon te stellen in het Magritte museum in Jette en daar werd het bij een overval in 2009 gestolen.

De politie verdacht lang een bekende misdadiger, Khalid El Bakraoui. In 2012 werd het werk terug aan de eigenaar bezorgd via een tussenpersoon, wellicht na betaling van losgeld. In 2016 blies Khalid El Bakraoui zich op in de metro in Maalbeek en nam het geheim mee in zijn graf.

Je zou dus kunnen stellen dat “Olympia” van René Magritte waarschijnlijk mee de aanslagen in Zaventem en Maalbeek financierde. In Het Kunstuur kan je de echte “Olympia” bewonderen, en hoor je Martin Van Steenbrugge, ex-undercoveragent gespecialiseerd in kunstdiefstal, zelf het verhaal vertellen. Daarnaast kan je genieten van nog heel wat prachtige werken en boeiende, pakkende verhalen.”

De tentoonstelling bevat originele werken van Emile CLAUS, Gustave VAN DE WOESTYNE, Théo VAN RYSSELBERGHE, James ENSOR, Léon NAVEZ, Constant PERMEKE, Alfred BASTIEN, Anto CARTE, Valerius DE SAEDELEER, Gustave DE SMET, Léon DE SMET, Prosper DE TROYER, Paul DELVAUX, Léon FREDERIC, Modest HUYS, René MAGRITTE, Hubert MALFAIT, Constantin MEUNIER, Jenny MONTIGNY, Jan VAN BEERS en Frits VAN DEN BERGHE.

Bij elk werk hoort een bijzonder verhaal, verteld door Karel Robberechts, Martin Van Steenbrugge, Stijn Meuris, Maaike Cafmeyer, Saartje Vandendriessche, Fatma Taspinar, Guido Belcanto, Jinnih Beels, Wim Lybaert, Herman De Croo, Alexander Malomgré, Lia Van Bekhoven, Lucas Van den Eynde, Rudi Vranckx en Wendy Verhees. In de Heilige Geestkapel hoort u Jan Decleir.  Bij dit werk van Constantin Meunier beluister je een opname van acteur Jan Decleir. Hij vertelt je meer over de kunstenaar.

Samen met een unieke belichting en aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt  je bezoek aan het kunstuur voor een betoverende kunst in een historische locatie: de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren. De tentoonstelling Het Kunstuur 3 loopt tot 30 april. Meer info staat op www.hetkunstuur.com.

Derde editie

De eerste tentoonstelling liep van 27/11/19 tot en met 31/01/21 (onderbroken door lockdown) en kreeg 30.700 bezoekers over de vloer.

De tweede tentoonstelling mocht tussen 13/02/21 en 30/09/21 40.100 bezoekers verwelkomen.

De derde tentoonstelling zal lopen van 14/10/21 tot en met 30/04/22. Reeds 7000 tickets werden gereserveerd.

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.