Jij mag alles zijn

Het eerste boek van Griet Op de Beeck voor jonge lezers – en voor mensen die wel eens in het hoofd van hun jonge zelf willen wonen draagt als titel ‘ Jij mag alles zijn’.

Als haar ouders ruzie maakten, huilde haar moeder uit op de schouders van de kleine Griet Op de Beeck . Ook in haar boek Jij mag alles zijn zijn de rollen van ouders en kinderen omgedraaid. Later maakt dat voor een kind een moeilijke doorstart naar het volwassen leven. Dan valt het woord ‘parentificatie’ wel eens. Ik kan er van meespreken helaas.

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien.

Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. De innerlijke wereld van Lexi heeft illustrator Linde Faas heel goed weten te verbeelden.

Linde Faas (1985) is een Nederlandse animator en illustrator en studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Linde woont sinds 2017 in het noorden van Noorwegen.  In 2018 verscheen haar prentenboekendebuut “Ik neem je mee”.  Haar tweede prentenboek  “De jongen en de walvis” verscheen in 2019 en staat in de top tien van het jaar 2021.

Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Jij mag alles zijn is verschenen bij uitgeverij Prometheus en kost € 15. Auteur Griet Op De Beeck. Illustraties Linde Faas.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.