365 keer D’Ardennen

Kristien Hansebout is verzot op Wallonië en de Ardennen. En dat laat ze zien in een dik boek “Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken”

Ze selecteerde 365 authentieke plekken, waarvan we er velen niet kennen. Daarnaast ontwikkelde ze 32 nieuwe schilderachtige wandelroutes (203 km), 22 fietstochten (1,111 km), en 10 auto- of motortochten (861 km) in alle uithoeken van de Ardennen. Op die manier kun je heel vlot je eigen parcours samenstellen met het vervoersmiddel naar eigen keuze. En waarom maak je er dan niet meteen  een twee- of driedaagse van en kan je overnachten in een woonwagen,  een yurt, een voormalig notarishuis, een safaritent of een B&B waar je op zoek moet gaan naar een moordenaar.

In het magazine Pasar zei ze het volgende :

“Het is altijd mijn droom geweest om een boek te maken over rare plekken in Wallonië. Toen ik vorig jaar door de coronacrisis zonder werk zat, heb ik twee maanden moederziel alleen in mijn huis in Hastière gezeten. Daar heb ik letterlijk alle interessante plekken in kaart gebracht en auto-, fiets- en wandeltochten uitgestippeld om die plekken met elkaar te verbinden. Toen het weer mocht, ben ik dan alles gaan uittesten. Zo heb ik 4.000 kilometer bij elkaar gefietst.”

Uitteraard vermeld de gids de toplocaties zoals Waterloo en Durbuy maar ze ging vooral  op zoek naar ongewone plekken met een verhaal. De plekken worden per provincie gerangschikt en die verbind ze dan met 10 auto-, 22 fietstochten en 32 wandeltips.

Voor iedere route vind je een kaart met het te volgen traject (meestal met vermelding van de knooppunten), en met symbolen voor de bezienswaardigheden (kasteel, museum, grot, oorlogsmonument, enz.). Alle trajecten vind je online terug in de vorm van GPX-tracks die je kan downloaden met QR-codes.

Zo had ik nog nooit gehoord van het dorp Miavoye, waar amper 100 mensen wonen. Het is een gehucht waar je zo voorbij bent. Ware het niet dat Paul van Ostaijen er is overleden. De dichter kwam er in het sanatorium ‘Le Vallon’ herstellen van tuberculose. Genezen zat er echter niet in. In de nacht van 17 op 18 maart overleed hij. Amper 32 jaar oud. Hij werd begraven op het kerkhof van het dorp. Vier jaar later werd hij overgebracht naar het Schoonselhof, de stedelijke begraafplaats van Antwerpen.

Nog  fijne ontdekkingen :

1. Vlak bij Bergen vind je bijvoorbeeld ook Saint-Symphorien, het mooiste oorlogskerkhof ter wereld.

2. Een schuilkelder onder het voormalige zwembad ‘Bains et Thermes de la Sauvenière’ in 2014 omgetoverd tot de cultuurtempel ‘La Cité Miroir’

3. De zingtuiglijke plantentunnel van Chlorophylle.

4. Mirwart in de vallei van de Lomme, wondermooi dorp met visvijvers vol gekweekte forel.

5. Het kleurrijk plafond van de kerk in Laforêt.

Een uitgave van Sterck & De Vreese, 2021, 432 p., € 35,00, ISBN 978 90 5615 712 8

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.