Cirque du Soleil met Kurios

Cirque du Soleil Kurios Beeld Martin Girard.

Landgenoot Tomas Thys is een acrobaat uit Sint-Niklaas die toert met Cirque Soleil. In ‘Kurios’ kunnen we hem aan het werk zien op het acronet.  Dat is een gigantische grote trampoline zonder veren. Het lijkt op een gigantisch slappe trampoline.De acrobaat kan zelf geen hoogte maken maar anderen moeten dat doen door in het net te springen. Ze halen hoogtes van toch wel negen tot tien meter. Ze hangen niet vast en er zijn geen vangnetten. Het is een bijzonder mooie act en zoals altijd bij Cirque Soleil zowel spectaculair als stijlvol.

Cirque Soleil Kurios
Beeld : Mathew Tsang

Sidi Larbi Cherkaoui deed de choreografie van de openingsscène dus weer een Belg. Tijdens de première in London werd hij in de krant ‘The Guardian’ met vijf sterren beloond voor zijn aandeel in de show.

Het is ook de eerste keer dat Cirque du Soleil een welkomstact bovenop de Big Top zal vertonen vooraleer de show begint. Afhankelijk van de weersomstandigheden, klimmen 3 artiesten op de Big Top om ge gasten musicerend en acterend welkom te heten. Helaas stond er bij onze aankomst een stevige wind dus was er niets te bespeuren boven.

Cirque Soleil toont nog tot 27 augustus in Knokke en straks vanaf 7 september in Brussel zijn curiositeitenkabinet. Het is weeral een op en top voorstelling zoals we dat gewoon zijn van Cirque Soleil maar deze keer is het een heel poëtische voorstelling ook.

Kurios neemt het publiek mee naar het rariteitenkabinet van een Vorser, gevuld met ongewone voorwerpen die hij al reizend verzamelde.  Hij is er van overtuigd dat er een verborgen, onzichtbare wereld bestaat.  Zodra de uitvinder erin slaagt om de deur naar die wereld te openen, valt een vrolijke verzameling buitenwereldse personages zijn kabinet binnen.

Cirque du Soleil Kurios Beeld : Martin Girard

We zagen passeren : beentjes onder een wolk, een vrouw bengelt aan een luchtfiets, slangenmeisjes op een reusachtige handensculptuur, een diner aan een tafel maar dan omgekeerd hoog in de lucht…te veel om op te noemen en je weet bij momenten niet waar eerst gekeken. Mooi was ook het klassieke circus maar dan zonder wilde dieren maar met het nodige lawaai en de juiste spotlights loopt er zo een leeuw door het publiek.

Het is vooral een poëtische voorstelling.  Het theater der handen is doordrongen van dichterschap. Een kunstenaar gebruikt enkel zijn vingers om een verhaal te vertellen dat live op een heteluchtballon wordt gefilmd en geprojecteerd.

Hop in de lucht op haar hangende fiets. Hangend aan de stuurstang of aan de wielen, met een voet of arm. Ze zet zich zelfs op het zitje neer, met de handen op het stuur en de voeten op de pedalen…en dat doet ze allemaal ondersteboven ! Achter onze rij liep een jongetje: mama dat kan ik ook !

Cirque du Soleil. Kurios. Credits beeld : Mathew Stang

De voorstelling duurt 125 minuten en er is een pauze voorzien van een twintigtal minuten. Daar kun je in de lobby heel wat kopen en je kunt er ook een cava drinken voor 12 Euro. Of een pintje voor 7 Euro.

Werelds bekendste circus is in ons land. ‘Kurios’ van Cirque du Soleil loopt nog tot 27 augustus in Knokke-Heist. Vanaf 7 september gaan de voorstellingen door in Brussel. Tickets en info via cirquedusoleil.com.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.