Ne Mobliez Mie

Ne Mobliez Mie Kasteel van Gaasbeek Headsup @Ruben Impens

Eliane van den Ende stelde in haar boek ‘Karakterdames’ onder andere de markiezin Arconati Visconti of Marie Peyrat voor. Zo leerde ik deze bijzondere dame kennen en ook het Kasteel van Gaasbeek. Het ongelooflijke verhaal van een eenvoudig burgermeisje die huwt met de steenrijke Giammartino Arconati.  Toen deze vroeg overleed werd zij jonge weduwe en het was haar missie om van het kasteel een droomburcht te maken. Voor haar dood schonk zij het kasteel aan de Belgische staat en het grootste deel van de inboedel aan Parijse musea zoals het Louvre en het Musée des Arts Décoratifs. Een bijzondere reeks glasplaten kwam dan weer terecht in Musée d’Orsay. Op deze foto’s poseert de markiezin, verkleed als middeleeuwse page, in haar kasteel. Schijnbaar achteloos, lezend of dromend bij het raam, maar onmiskenbaar in scène gezet. Deze foto’s hangen in Gaasbeek momenteel.

Markiezin Arconati Visconti, gekostumeerd © Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais Alexis Brandt

Deze fotoreeks inspireerde FC Bergman tot de creatie van een aantal korte films die zich in en rond het kasteel afspelen. Residu’s van deze filmsets blijven her en der achter en treden in dialoog met hun omgeving. Samen met de filmprojecties nemen ze je mee in een reeks rond een niet nader genoemde vrouw die zich, net als de markiezin, bekwaamt in gedaanteverwisselingen. Zo spint ze een web van alternatieve identiteiten rond zich heen.

Solemn Hand Kissers © Ruben Impens

Het Kasteel van Gaasbeek werd volledig gerestaureerd en is sinds 1 juli weer open.  Om die opening te vieren doken  de theatermakers van FC Bergman helemaal in de geschiedenis van het kasteel. De meubels zijn nog niet terug in het kasteel. Zelfs de keuken in de kelder is helemaal leeg. Maar zo zie je de restauratiewerken heel goed en je krijgt een uitmuntende bezoekersgids mee die je vertelt waar je kijken moet.

De rozentuin in park Coloma in Sint-Pieters-Leeuw – bij het gelijknamige kasteel – is een van de grootste rozentuinen in Europa. In het hart van het park bloeien jaarlijks meer dan 3.000 rozenvariëteiten uit 25 verschillende landen, samen goed voor 300.000 bloemen.

In het najaar brengt FC Bergman een voorstelling rond deze expo in het Toneelhuis Antwerpen.

Ne Mobliez Mie. Oefeningen in zelfbehoud. Nog tot 5 november in het Kasteel van Gaasbeek.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.