Jan De Vliegher in Mudel

Jan De Vliegher in Mudel Deinze. Credits beeld : Mudel.

Mudel pakt groots uit. In het stedelijk museum van Deinze hangen in zes zalen werken van de Brugse schilder Jan De Vliegher. De unieke werken van De Vliegher maakten de Brugse schilder tot een bekende naam in het buitenland. Conservator Wim Lammertijn vond het hoog tijd dat hij ook in Vlaanderen in een museum werd tentoongesteld. Eerder was hij te zien in het Kasteel van Gaasbeek.

Als je voor de schilderijen staat zie je een morsig lijkend spel van extraverte kleuren die op je afkomen. En toch in het geheel harmonieus. Zet je enkele stappen achteruit dan aanschouw je een gedetailleerd, lichtrijk gebeuren. De werken zijn gewoonweg prachtig.

De titel verwijst naar de veelheid aan onderwerpen die De Vliegher op zijn doeken tot leven brengt. Kleurrijke bloesems wisselen af met schilderijen van een set serviesjes of een sfeerbeeld van het San Marcoplein in Venetië met veel mensen.

Doorheen het jaar gaat hij op reis en maakt hij duizenden foto’s. Met photoshop stelt hij die beelden samen tot een evenwichtige compositie die hij dan vertaalt naar een schilderij. Schilderen doet hij niet met een pallet, maar rechtstreeks uit de pot. Soms heeft hij negentig verfpotten in zijn atelier staan, die hij met morsige streken aanbrengt. Want buiten de kleur is ook de textuur belangrijk.

De tentoonstelling loopt tot 17 september 2023. www.mudel.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.