Jules De Bruycker

Jules De Bruycker (Gent, 1870-1945) Verkopers op de oude markt in Gent, 1922 Contépotlood, pen in zwart, aquarel en gouache MSK Gent

Het Gentse MSK brengt 150 tekeningen, aquarellen en gouaches van Jules De Bruycker over het Gent van zijn tijd op een indrukwekkende manier tot leven. Jules De Bruycker werd op 29 maart 1870 geboren in de Jan Breydelstraat te Gent, in de schaduw van het Gravensteen, het Sint-Veerleplein en de Vismarkt.

Jules De Bruycker (1870-1945) is vooral bekend als etser. Hij ontplooide zich tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw tot een van de meest baanbrekende grafici in België. De expositie focust echter op een kernaspect van zijn oeuvre, dat tot op heden onderbelicht bleef. Hier zien we tekeningen, aquarellen en gouaches.

Zaal na zaal moet je steeds hetzelfde vaststellen: wat een tekentalent heeft Jules De Bruycker (1870-1945) toch. Het is werkelijk indrukwekkend. In totaal zijn er elf zalen.

De Bruycker observeerde vooral de gewone mensen, volksfiguren op markten, openluchtfeesten en carnavals-optochten. Publieke evenementen waar het wemelt van het volk, daar kon je De Bruycker vinden.  Hij was echter ook scherp met pen en aanklacht. Zo zien we ook schrijnende taferelen in het open riool dat het ‘Patershol’ toen was. Bij wat er zich in de Haringsteeg afspeelt, wrijf je je als toeschouwer de ogen uit. De scènes zijn wel vaak Gents, maar Jules De Bruycker trok ook naar Brugge of naar Franse steden om te tekenen. Hij hield het meest van de Gentse kuip. We zien de Vrijdagsmarkt, het Veerleplein maar ook het interieur van de Sint-Niklaaskerk. Voor dit gebouw had hij een grote belangstelling. De mythe zegt dat hij zich ’s nachts liet opsluiten om er te kunnen werken.  In deze kerk werd in 2008 een tentoonstelling van zijn werken georganiseerd.

Hoewel De Bruycker voornamelijk gekend staat als etser, ligt de essentie van zijn werk in zijn tekeningen en aquarellen. Curator Johan De Smet benadrukt dat deze basis vaak onderbelicht is gebleven, en daarom ligt in deze tentoonstelling de focus juist daarop. De selectie toont hoe De Bruycker met zijn potlood en penseel thema’s uit het leven greep en verwerkte tot gedetailleerde, verhalende kunstwerken.

De werken komen vooral uit de rijke collectie van 400 werken van De Bruycker die het MSK heeft. Vijftig stuks werden geselecteerd en aangevuld met een honderdtal werken uit privéverzamelingen. Ik zag veel werken komende uit de Stichting Jules De Bruycker. Die hebben ook een website.

De laatste zaal is er eentje vol zelfportretten. Een ervan is een kleurrijke uitbeelding van een angstaanval van de kunstenaar. Naar het schijnt was hij bang om te exposeren. Maar zijn angst was ongegrond. Zijn werk werd gesmaakt. Hij was misschien geen sant in eigen land en stad, internationaal werd hij wel gewaardeerd. Hij kreeg tentoonstellingen tot in Chicago toe en weinig kunstenaars uit zijn tijd hebben zo vaak geëxposeerd op de Biënnale van Venetië.

Je moet wel aandachtig kijken en je tijd nemen. Want de potloodtekeningen in zwart-wit en aquarellen in sprankelende kleuren zitten zo boordevol fijne details.

Jules De Bruycker in het MSK, van 22 maart tot 29 juni. Op donderdag 5 juni wordt met een avondbrocante voor de trappen een typisch markttafereeltje van De Bruycker tot leven gewekt. mskgent.be

Van 22 maart tot 29 juni in het MSK, Fernand Scribedreef 1, Gent. Meer info op www.mskgent.be.


Jules De Bruycker (Gent, 1870-1945) De etser (Zelfportret), ca. 1910.
Pen in zwart en aquarel.Stichting JDB