Jaime Hayon in MAD Brussels

Zeker om naar uit te kijken deze week is de expo van de Spaanse kunstenaar en ontwerper Jaime Hayon in MAD Brussels. Na een zomer gewijd aan modefotografie met Mous Lamrabat, staat de najaarsprogrammatie van MAD Brussels in het teken van hedendaags design. Het centrum voor mode en design gaat de internationale tour op en presenteert in het kader van het Brusselse Art Nouveau jaar een solotentoonstelling van de Spaanse kunstenaar en ontwerper Jaime HayonNUEVONOUVEAU. De expo loopt van 22 september tot en met 21 januari in Mad Brussels op de Oude Graanmarkt. En is gratis toegankelijk van woensdag tot zaterdag tussen 10u en 18u.

MAD Brussels zocht een internationale ontwerper die de essentie van de Art Nouveau beweging vandaag zou belichamen. Iemand die niet bang is om te experimenteren met verschillende disciplines: van design en het maken van meubels, van schilderkunst tot het totale interieur. De Spaanse kunstenaar en designer Jaime Hayon (°1974), ook wel de hedendaagse Antoni Gaudi genoemd, belichaamt al deze aspecten: van mysterieuze keramische wezens en poëtische objecten tot kleurrijke interieurs en intrigerende schilderijen. Hayons creaties, die de grenzen tussen kunst, decoratie en design opzoeken, zitten niet alleen vol optimisme, maar tonen ook het kunnen van een echte vakman.

Jaime Hayon Casino De Madrid. Mad Brussels.

Na de oprichting van Hayon Studio in 2001 bouwde Jaime Hayon een breed en verscheiden klantenbestand op: van meubel en huishoudelijke objecten tot keramische, kristallen en textielen creaties. Niet alleen werkt hij voor internationale meubelbedrijven zoals het Deense &Tradition, het Franse Baccarat en het Spaanse BD Barcelona, Hayon werkte ook aan totaalprojecten zoals het Pompidou Café in Parijs en The Standard Hotel in Bangkok. De laatste jaren richtte hij zich op een meer artistieke koers en werkte hij samen met galerieën als Kreo in Parijs en L21 in Barcelona.

 

Jaime Hayon. Mad Brussels.

 

Na tentoonstellingen in het Groninger Museum in Nederland, het Holon Design Museum in Tel Aviv en een grote tentoonstelling in het Centre del Carme in Valencia in 2022, zal zijn oeuvre voor het eerst in Brussel te zien zijn. “De tentoonstelling bij MAD Brussels richt zich op de diversiteit van zijn oeuvre, het innovatieve vakmanschap dat hij de industrie bijbrengt en de kleurrijke aspecten van zijn artistieke aanpak,” aldus Dieter Van Den Storm, creatief directeur van MAD Brussels. “Het gevarieerde oeuvre van Jaime Hayon wordt in zijn totaliteit getoond: van meubels en industriële ontwerpen tot schilderijen, wandtapijten en sculpturen. Er is ook nieuw werk aanwezig dat nog nooit eerder aan het publiek getoond werd. De rode draad doorheen de tentoonstelling zijn Hayon’s schetsen die de evolutie van zijn carrière aantonen: van industrieel ontwerper tot kunstenaar.”

Van 1 juli tot 31 december 2023 is Spanje voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Ter gelegenheid hiervan hebben het Cervantes Institute in Brussel en de Culturele Dienst van de Spaanse Ambassade in België, in samenwerking met het Coördinatiebureau van het Spaanse Voorzitterschap van de EU, een culturele agenda samengesteld met meer dan 50 evenementen in België.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.