Filmfestival Gent

Het is bijna niet te geloven. Film Fest Gent bestaat 50 jaar. Vanaf 10 oktober loopt Gent weer warm voor straffe films en straffe filmmuziek. Voor de vijftigste editie van Film Fest Gent maakten 25 internationale filmmakers een kortfilm. Openen doet het festival op 10 oktober met Holly van Fien Troch. Ook Gouden Leeuw-winnaar ‘Poor things’ staat geprogrammeerd.

Het filmfestival vroeg aan 25 componisten om een muziekstuk te schrijven. Evenveel regisseurs moest het inspireren tot een kortfilm. Dat is origineel want meestal is het omgekeerd.  Eerst komen de beelden en dan gaat de componist aan de slag. De namen die het wist te strikken zijn niet de minsten. Zo componeerden onder meer Colin Stetson, Tsar B en Howard Shore een muziekstuk. Shore, bekend van The lord of the rings-trilogie en zijn samenwerkingen met Martin Scorsese, levert zo de muziek bij een kortfilm die de Belgische cineast Anthony Nti maakte. Andere filmmakers die zich engageerden zijn Terence Davies, Gouden Beer-winnaar Radu Jude, Jessica Woodworth en Paul Schrader, de Amerikaanse scenarist van Taxi driver en films als First reformed.

De Belgische regisseur Fien Troch (Home) mag het festival openen. Haar nieuwe film Holly, over een meisje dat een bijzondere gave lijkt te hebben, ging in première op het filmfestival in Venetië. De film maakte er kans op de Gouden Leeuw. Het 15-jarige meisje wordt gespeeld door nieuwkomer Cathalina Geeraerts. De Gouden Leeuw ging echter naar de film ‘The Poor Things’, die film wordt ook gespeeld op het filmfestival.

Zelf kijk ik uit naar Here, een film van Bas Devos die zich opnieuw afspeelt in zijn thuisstad Brussel. Zijn vorige film ‘Ghost Tropic’ was een pareltje. We doken in het nachtleven van Brussel op een ongeziene manier. Ook dit keer zoomt hij in op het andere Brussel. We volgen een ontmoeting tussen een Roemeense bouwvakker en een Chinise biologe die gespecialiseerd is in mossen.

In totaal zullen tijdens het festival liefst 113 films worden vertoond, naast 44 kortfilms en drie tv-reeksen. Tijdens de voorbije edities stond telkens een land in de kijker, maar die focus laat het festival varen wegens te beperkend.

Het programmeert voorts een bijzonder VR-experiment met Floating with spirits van Juanita Onzaga. De immersieve, 31 minuten durende ervaring volgt twee zusjes die zich voorbereiden op de Dag van de Doden in de van mystiek doordrongen bergen van Mexico.

Bij deze feesteditie had Film Fest Gent de ambitie om bekend overzees talent naar Gent te halen. Maar de aanhoudende acteursstaking gooit ook hier op het laatste moment roet in het eten. Toch mag het talent op de rode loper van de 50ste Film Fest Gent er best zijn. Ken Loach komt zijn The Old Oak voorstellen en houdt nadien een director’s talk. Hetzelfde geldt voor Matteo Garrone en zijn Io Capitano. Ryûsuke Hamaguchi, regisseur van Gift, zal op de WSA Film Music Days in gesprek gaan met componist Eiko Ishibashi, cameraman Nicolas Karakatsanis komt Dumb Moneyvoorstellen. Anne Dorval, die een hoofdrol vertolkt in de eerste reeks van de Canadese filmmaker Xavier Dolan – La nuit où Laurier Gaudreault s’est réveillé – die Film Fest Gent in marathon vertoont op zaterdag 21 oktober, komt naar Gent. Ook regisseur Sean Price Williams komt, samen met het Amerikaanse opkomende acteertalent Talia Ryder, zijn rusteloze punksprookje The Sweet East voorstellen.

Naast de director’s talks zijn er in het Film Fest Café opnieuw de Talkies met o.a. Fien Troch over Holly, Juanita Onzaga over Floating With Spirits en over onderwerpen als The Music of Twin Peaks en Belgische animatiekortfilms.

De 50ste editie van Film Fest Gent vindt plaats van 10 tot en met 21 oktober 2023.
De 23ste editie van de World Soundtrack Awards vindt plaats op 21 oktober 2023.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
4 × 5 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.