Erfgoeddag komt thuis

Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel in het teken van ‘Thuis’. Maar … wat is dat precies, een thuis? Een huis, met een dak boven je hoofd, of gaat het over veel meer? En was een ‘thuis’ vroeger iets anders dan vandaag? Welke objecten, gebruiken en tradities missen we bij heimwee of ontheemding? Met meer dan 900 gratis activiteiten probeert deze editie van Erfgoeddag een veelzijdig antwoord te geven op deze vragen.  

Erfgoeddag is het jaarlijkse toonmoment van de cultureel-erfgoedsector. Met meer dan600 zijn ze, de archieven, ambachtslui, erfgoedbibliotheken, heem- en familiekundige kringen, musea, stedelijke en gemeentelijke cultuurdiensten, erfgoed- en tal van andere organisaties die samen een rijk programma hebben uitgewerkt. Er zijn tentoonstellingen, rondleidingen, demonstraties, maar ook workshops, theatervoorstellingen, expertenbeurzen, lezingen, wandelingen, fiets- en zoektochten, panelgesprekken en nog veel, véél meer. Al deze 900+ activiteiten zijn gratis.

Een greep uit het aanbod:

  • In het Adornesdomein in Brugge strijkt een Vikingleger neer. Bezoekers krijgen er inzicht in de leefwereld van deze fascinerende en grotendeels onbekende noordse cultuur. Jonge tijdreizigers kunnen meedoen aan een speurtocht, Vikingspelen en een bezoek brengen aan het Vikingkapsalon. Onderweg komen ze meer te weten over de leefgewoonten en rituelen van de Vikingen en hoe zij hun thuis en familie koesterden. 
  • Het Koninklijk Legermuseum in Brussel belicht het dagelijkse menu tijdens WOII. Wat werd er toen zoal gegeten? En hoe gingen gezinnen om met schaarste, rantsoenering en de zwarte markt? 
  • In Leuven kunnen geïnteresseerden een krakerswandeling doen. Activisten, anarchisten, creatievelingen, thuislozen en een waaier van wereldverbeteraars creëren hun eigen (t)huis in kraakpanden. Hotspots van activisme en tegencultuur, bekend tot ver buiten de stadsgrenzen. Bezoekers kunnen de sfeer van de Leuvense undergroundscene opsnuiven met een geleide wandeling of zelfstandig, met de ErfgoedApp. 
  • In Genk maken bezoekers kennis met de woonwagencultuur. In en rond authentieke woonwagens ontmoeten ze woonwagenbewoners en beluisteren ze hun verhalen. 
  • Ook buiten de erfgoedorganisaties worden heel wat schatten bewaard en gekoesterd, thuis met name. In Sint-Niklaaskunnen bezoekers objecten meebrengen naar het Stedelijk Museum. Daar zit een batterij experts klaar om te adviseren en antwoord te geven op alle vragen. 
  • In het Stadsarchief Mechelen gaat het over ‘thuis in de 16e eeuw’, met de vertoning van de documentaire Ergens beter dan thuis. Mechelaars op de vlucht tijdens de turbulente 16e eeuw. Het Universiteitsarchief in Antwerpen focust op hoe kotstudenten zich thuis voelden en voelen: Home sweet home.
  • Nog in Antwerpen brengt het MAS: Thuis in Rituelen i.s.m. FMDO en hun lidverenigingen. De bezoeker verkent een wereld vol smaken tijdens een betoverende theeceremonie uit Suriname, Marokko, de Peruaanse jungle en de Andes. Er zijn ook persoonlijke verhalen over ‘thuis’, waardoor bezoekers inzicht krijgen in diverse culturen.
  • In het Mergelynck Museum in Ieper beleven bezoekers de ‘thuis’ van de gegoede burgerij in de 18e eeuw. Tegelijk kunnen ze de gloednieuwe en eigentijdse documentaire bekijken, gemaakt door 14 OKAN-leerlingen. Zij reflecteren aan de hand van de collectie over het thema ‘Thuis’: wat zorgt voor een thuisgevoel en wat is heimwee?

Deze Erfgoeddag in het teken van ‘Thuis’ biedt met andere woorden een gevarieerd en boeiend programma voor jong en oud. Bezoekers worden uitgenodigd om de diverse aspecten van thuis te verkennen en te beleven. Het programma is vanaf 21 maart te raadplegen via www.erfgoeddag.be.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.