De Trein naar het Imperium

Maja Wolny (1976) woonde in België waar ze werkte als corrrespondente, boekhandelaar en museumdirecteur van het Navigo Oostduinkerke. Momenteel woont ze terug in haar thuisland Polen. In 2016 debuteerde ze met de roman ‘Zwarte bladeren’ gevolgd door ‘De boekenmoordernaar’ in 2018 en ‘Terugkeer uit het Noorden’ in 2021. De ‘Trein naar Tibet’ in 2022 werd een bestseller. Voor haar laatste boek ‘De Trein naar het Imperium’  trok ze door Rusland.

In januari 2023 kreeg ze 20 jaar toegangsverbod tot Rusland en Wit-Rusland voor haar verslag van deze reis. Het zijn reisverhalen die ik heel graag lees omdat je op die manier kennismaakt met het ware Rusland en de echte bewoners van dit onmetelijke land.  Als je 10.000 km door het Rusland van Poetin trekt en getuigenissen noteert dan kom je iets te weten van het land.  Ook al lees je niet graag dat de mensen de oorlog steunen. De reis ging van Kaliningrad in het westen tot Kolya in het oosten. Het is ook heel moedig van de schrijfster om tijdens de oorlog met Oekraïne door het land te reizen. Het is vaak een beklemmende reis geworden. Je voelt de spanning, je voelt het ongezegde, het bange zeg maar doorheen het hele boek.

” De Russen is het klagen afgeleerd, en zeker in het openbaar. Je mag niet klagen, want er kan altijd nog iets ergers gebeuren. Net als in de ankedote over Stalin met de lolly. Er komt een kind naar de dictator gehold en roept: ‘Oom,laat me ook eens proeven.’ Waarop Stalin antwoordt:’Sodemieter op, snotneus.’ Het jongetje barst in tranen uit. Zijn moeder heeft het gehoord, neemt hem in haar armen en zucht van opluchting. Vol adoratie voor Stalin zegt ze tegen haar kind:’Hij had je kunnen vermoorden, maar dat heeft hij niet gedaan!’

In een klein Siberisch dorp werd net een straatnaam veranderd in die van een gesneuvelde jonge man. De familie kreeg een zeer ruime financiële uitkering. Hij is nu hun ‘held’. Dat is iets wat wij niet begrijpen kunnen, stelt de schrijfster.  Bijna iedereen die ze spreekt staat achter Poetin en verdedigt de oorlog. Van de 106 mensen die ze sprak waren maar twee die de oorlog veroordeelden.

De Trein naar het Imperium. Uitgegeven bij Manteau.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.