Een spoortocht

Cirque du Soleil Kurios Credits beeld : Mathew Tsang

Schrijver Arthur Coolen overleed in 1961 aan de gevolgen van een val uit een rijdende trein. Hoe dat heeft kunnen gebeuren blijft een raadsel. Hij zou op zoek geweest zijn naar het toilet maar opende de verkeerde deur. Coolen lag bewusteloos langs het spoor, maar wist toch al strompelend een boerderij te bereiken. Een boerin die haar koe aan het melken was, merkte hem op. Meteen moest de knecht van dienst, het paard op om de dokter te halen. Coolen werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij aanvankelijk herstelde maar een maand later overleed hij aan een hersenbloeding.

In deze graphic novel  proberen schrijver Arthur Japin en Eric J.Coolen het uit te zoeken.
Eric J. uit Haarlem is illustrator en gefascineerd door zijn naamgenoot die tevens verre familie van hem is. Coolen vroeg aan Japin om te schrijven voor zijn grafische roman. Wat deed Coolen precies verkeerd zodat hij uit de trein viel en waarom was Arthur Japin daar uitgerekend die dag vlakbij met zijn vader aan het vliegeren? Japin begint het verhaal bij het station van Haarlem omdat hij er als kind pal tegenover woonde. Hij typeert het station als het mooiste van Nederland.

Schrijvers op stations, dromers in treinen en een afscheid voor altijd op een perron. Een graphic novel over de gevaren van een kunstenaarsbrein en schrijven als risicoberoep: waar ligt de grens tussen fantasie en werkelijkheid en wat gebeurt er wanneer die grens wordt overschreden?

Een striproman of beeldroman (in het Engels graphic novel) is de benaming  voor stripverhalen met het karakter van een roman : het beschrijven van de handelingen van personen in verband met hun karakter en innerlijk leven. Dit soort strips onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen en is gewoonlijk bedoeld voor volwassenen. (Bron : wikipedia).

Dit is mijn eerste beeldroman maar het zal zijn zeker mijn laatste niet zijn. Het is een leeskijk-ervaring voor herhaling vatbaar.

Hoe valt een schrijver uit de trein ? Arbeiderspers. 22,99 Euro.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.