Clingenbosch

Clingenbosch Breast Berries van Maria Roosen

We staan op een zonnige dag in de Dennenlaan 9 in Wassenaar te wachten tot het hek opengaat. Daar ligt een 25 hectare groot landgoed ligt waar Joop van Caldenborgh woont. De heer Joop is eigenaar van het museum Voorlinden iets verderop. Dat museum is een mijlpaal in de hedendaagse kunst in een schitterend gebouw en omgeven door de tuinen van landschapskunstenaar Piet Oudolf.

Een keer per jaar laat de heer van Caldenborgh mensen toe in zijn privé-domein. Daar staan meer dan zestig door hem verzamelde sculpturen. We hebben het over de crème de la crème van de moderne en hedendaagse kunst, zoals Jean Tinguely, Henry Moore, Sol LeWitt en Anish Kapoor. En van Nederlandse bodem onder andere Armando, Carel Visser, Atelier van Lieshout en Hans van Bentem. Voor België zagen we werk van Berlinde De Bruyckere en van Panamarenko.

De gids komt ons ophalen. We krijgen eerst een drankje en versnapering op het terras van de ontvangsruimte en dan wordt de groep opgedeeld in vier. De wandeling duurt twee uur door het grote bos. Een pittige wandeling want het gaat goed vooruit. Er is veel te zien en te vertellen.

Maria Roosen Breast Berries                  Foto : Caroline Neels

Heel wat beelden in deze beeldentuin in Wassenaar lijken op het oog natuurlijke objecten, maar niet alles is wat het lijkt.  Zoals de tros van Maria Roosen  die op immense aalbessen lijken, maar zijn wat zij noemt Breast Berries. Het is een ongelooflijk mooi werk. Je hebt zo zin om de bollen aan te raken en dat mag !

Clingenbosch Teton van John MC Cracken.                              Foto : Caroline Neels

Heel mooi vond ik de  Teton van John McCracken. Een stalen zuil die zo is gepolijst dat het een spiegel is geworden. We liepen er haast voorbij en zagen opeens onszelf in de spiegels. De gids wist wel beter maar ze deed mee aan de ontdekking.

 

Anish Kapoor Zonder Titel

Sensueel is het  3000 kilo wegende zandstenen beeld van Anish Kapoor dat toepasselijk op het duin moest komen te staan. En dat net als bij de oude Egyptenaren over balken 12 meter omhoog is gerold.

De beeldentuin is alleen onder begeleiding van een van onze bekwame gidsen te bezoeken op donderdagmiddagen van 15.00 uur tot 18.00 uur van 4 mei tot en met 26 oktober 2023 en op vertoon van een online geboekt beeldentuinticket. De gids leidt je tijdens een ruim 2 uur durende wandeling langs ruim 60 beelden door de beeldentuin.Tickets geven geen toegang tot het Museum Voorlinden in Wassenaar maar enkel tot de Clingenbosch-wandeling. Het adres is ook anders maar allemaal dicht bij elkaar in de buurt. Start van wandeling is Dennenlaan 9 in Wassenaar.

Let op: de wandeling gaat over grotendeels onverharde paden. Een bezoek aan de beeldentuin is daarom helaas niet geschikt voor bezoekers met een rollator of rolstoel. Ook mensen die slecht ter been zijn, raden wij een bezoek af. 

Alle info :  www.voorlinden.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.