De Tijdontkenner

 

De tijdontkenner is de debuutroman van Ilse Ceulemans. Ze schreef eerder wel een non-fictieboek “Het Ministerie van werkplezier” met als geestige ondertitel ‘alles went, behalve slecht management.’ Ook haar debuutroman gaat over het werk !

We leren een eerder cynische journalist kennen die bij zijn krant  – die hij trouw dient en bedient – op een zijspoor belandt.

Erik Ceuleers is de naam en hij schrijft als prille vijftiger al twintig jaar een column over televisie. Helaas kijken steeds meer mensen digitaal en de rubriek wordt afgevoerd. Maar de krant heeft voor hem een nieuwe interessante rol namelijk die van ‘advertorial architect’.

Ceuleers moet alleen nog een formulier van contractwijziging tekenen. Een formaliteit noemen ze dat. ” Ik werd voorzichtig naar de uitgang begeleid via een marketingfunctie. Bloemen noch kansen.”

Ceuleers belandt in een soort crisis en overdenkt zijn leven vooral de vrouwen die daarin deelachtig waren. Er staan prachtige zinnen in het boek over hoe een huwelijk kan zijn.

“Herman had een relatie met Els, een vrouw die je kunt samenvatten met het woord ‘degelijk’. De huwelijksboot van Els en Herman lag dan ook als een containership in het water. Tot Herman op zijn werk een doordeweekse affaire kreeg met Zoë.”

Later ontdekken we het echte drama van Ceuleers en zijn vrouw Anna. Dat draait rond een onvervulde kinderwens.

“De tijd was tegen ons. We hadden een deadline. Straks zou ze veertig worden. dan kon het niet meer. Ik wilde de tijd stoppen. De tijd ontkennen.”

“De tijdontkenner’ is uitgegeven bij Manteau en telt 212 bladzijden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.