Onder Buren

Dora is met haar hondje naar het platteland verhuisd. Tijdens de eerste lockdown wilde ze niet in Berlijn blijven. Ze had behoefte aan meer ja aan meer maar aan wat meer ? Alvast meer ademruimte. Ze verlaat haar vriend Robert die met z’n activisme behoorlijk op haar zenuwen begint te werken.  Maar in dat kleine dorp is het leven verre van idyllisch. Haar nieuwe huis is niet gemeubileerd, de tuin is een wildernis en de busverbinding naar de stad is abominabel.  En dan is er nog de buurman Gote met zijn kaalgeschoren hoofd en rechtse uitspraken. Zeg maar de dorpsnazi van dienst. Er is ook nog een homokoppel Tom en Steffen die voor het AfD stemmen. Af en toe komt alleenstaande moeder Sadie langs. Die komt amper toe met haar nachtjob en heeft het niet zo begrepen op de vreemdelingen die alles in de schoot geworpen krijgen. Dat is toch de mening die Sadie heeft en graag verkondigt. Ze meent zelfs dat ze werk van haar afpakken.

Dora werkte eerder in een hip reclamebureau met alleen maar klanten die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Daar was ze copywriter. Haar vriend is dan weer tekstleverancier voor een online magazine over klimaatproblemen. Ze wonen in de wijk Kreuzberg, the place to be zeg maar. Toch vlucht Dora weg naar het barre platteland en koopt ze een krot.

De schrijfster schets het Duitsland aan het einde van Merkel. Een gepolariseerde samenleving waar stadsleven heel ver staat van landelijk leven.  Het verhaal wordt boeiend verteld en het is ook een goed uitgewerkt plot. Leuke dialogen ook.

“Onder Buren” van Julie Zeh is uitgegeven bij Ambo-Anthos.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.