Van Pompeï tot Mariemont

Het Koninklijk Domein en Museum van Mariemont ligt in  het hart van een heel groot park dat één van de mooiste arboretums van België is.  Er staan heel wat  honderdjarige bomen en vele bronzen beelden waaronder de “Burgers van Calais” van Rodin en “De Zaaier “van Constantin Meunier.

Wie de monumentale smeedijzeren hek tussen de twee portierswoningen binnenrijdt is meteen onder de indruk van het bijzondere park dat trouwens altijd gratis toegankelijk is tijdens de openingsuren. Dan doemt opeens het sober betonnen gebouw met veel glas op van architect Roger Bastin.

We hadden geen tijd om de tuin te bezoeken. Dat is voor een andere keer.

We kwamen voor de fresco’s van Boscoreale. Die werden ontdekt in 1900, tijdens opgravingen in Boscoreale aan de voet van de Vesuvius. Ze sierden er de muren van een luxueuze landelijke villa, bekend als die “van Publius Fannius Synistor”, naar de naam van de veronderstelde eigenaars.  Prachtige fresco’s van midden de eerste eeuw voor Christus die architecturale decors voorstellen en spelen met perspectief, wat kenmerkend was voor de Pompeïsche stijl.  De schilderijen werden  weggenomen om per opbod verkocht te worden. In Parijs werden 46 fresco’s verkocht. Raoul Warocqué, eigenaar van Kasteel van Mariemont, koopt acht panelen. Ook het Louvre en het Metropolitan Museum in New York kopen aan. Warocqué was een rijke industrieel (steenkool) en een collectioneur. Hij stierf in 1917.

Drie dagen na verkoop kwamen ze naar Mariemont en werden er getoond in het kasteel. In 1952 volgde een restauratie. Ze werden opnieuw onder handen genomen in 2016.

De restauratie duurde meer dan drie jaar en werd uitgevoerd door het Centre D’Etude des Peintures murales romaines van Soissons, het CEPMR. De fresco’s werden van hun oude eikenhouten lijsten verwijderd en werden overgebracht op gelamineerde honingraatpanelen van aluminium.  Verflagen werden behandeld. Gaatjes werden geretoucheerd met de stippeltechniek. Resultaat : de fresco’s ogen fris, ze hebben hun oorspronkelijk uiterlijk, glans en materialiteit teruggekregen.

Studio SNCA en Richard Venlet hebben een scenografie bedacht die de ruimtes van de villa van Boscoreale subtiel herinterpreteren.  De ruimte maakt een indruk van eenvoud door de strakke lijnen, het lichtspel, de majestueuze volumes en op die manier worden de uitzonderlijke fresco’s in al hun glorie getoond. Ik vond vooral de lichtinval heel goed.  Bij het binnentreden staat een maquette van de villa.

Het Koninklijk Domein en Museum van Mariemont is een aanrader. Alleen al voor de tuin die je gratis kan bezoeken. Het Museum heeft een prachtige collectie ‘Doorniks porselein’ en is gratis voor wat betreft zijn vaste collecties. Tijdelijke tentoonstellingen kosten 8 Euro.

Bijzonder sympathiek vind ik dat !

Chaussée de Mariemont, 7140 Morlanwelz. Geopend van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u van april tot september. Vanaf oktober open tot 17u.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
6 + 30 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.