Coup De Ville 2024

De applausmachine van Sven Boel

Kunstenplatform WARP opent de vijfde editie van Coup de Ville. Je kan nog tot 19 mei het kunstenparcours in hartje Sint-Niklaas bezoeken. De prachtige tentoonstelling. ‘Artists & Athletes: The Hill They Climb’ toont kunstinstallaties en -uitvoeringen verspreid over negen bijzondere locaties. Acht liggen in de binnenstad en eentje meer naar het station op meer bepaald achter het station in een scholengroep. WARP heeft me ook dit jaar niet teleurgesteld. Er is altijd mooi en doordacht werk te zien. En je komt op onverwachte locaties in Sint-Niklaas wat ook mooi meegenomen is.

Na vier succesvolle edities in 2010, 2013, 2016 en 2020 is Coup de Ville uitgegroeid tot een vaste waarde. Er doen een 40-tal artiesten mee en die komen uit 15 verschillende landen. In het jaar van de Olympische Spelen doen er ook bekende en minder bekende topsporters mee. De link tussen sporters en kunstenaars is het thema van deze vijfde edite. Beiden gaan voor een bepaald doel waar alles voor wijken moet. Het is een krachtmeting zowel lichamelijk als geestelijk. En er is altijd een publiek.

Tijdens de wandelexpo ontdek je zowel lokale kunstwerken, bijvoorbeeld van Edith Ronse (Sint-Niklaas) als werken met internationale allure zoals die van Márcio Carvalho (Portugal). Edith maakte voor Coup de Ville een reeks nieuwe beelden geïnspireerd op de verstrengeling van lichamen bij worstelaars, judoka’s en dansers, waaronder ook het felblauwe Standing Locomotion.

Edith Ronse en de ‘Standing Locomotion’ rechts bovenaan werk van Nicolas Lamas.

In de tekeningen-serie Falling Thrones van Márcio bekampen atleten figuren uit de wereldgeschiedenis die ooit – net als hen – vereerd werden. De vergankelijkheid van roem, bij heersers én sporters. Er is zoveel goed werk te zien, je moet echt je tijd nemen dit jaar. Misschien nog een keer terugkomen dat kan met je ticket.

Alle werken en installaties zijn te bewonderen langs een 2 km lang parcours doorheen de stadskern van Sint-Niklaas dat vlot toegankelijk is. Je kan starten bij WARP in de Apostelstraat of in de voormalige GO-school gebouwen. Alle negen locaties hebben een eigen karakter, en vele zijn voor het eerst sinds lang toegankelijk voor publiek. In deze editie zitten onder meer de panden van de vroegere schoenenwinkel Timmermans, en drogisterij De Walvis mee in de route. Toen ik uit de drogisterij kwam keek ik op aantal huizen die ik herkende uit de film ‘Wil’ van Tim Mielants. Ook dat is Sint-Niklaas.

De expo is nog te bezoeken tot 19 mei 2024, telkens van donderdag tot en met zondag en dat van 9u30 tot 17u30. Tickets zijn te koop via de website, bij WARP of in de werkhuizen van de GO-scholen. Een ticket kost standaard 15 euro. Gratis voor kinderen tot 12 jaar. Jongeren tussen 12 en 22 jaar en kansenpashouders betalen 5 euro.

Alle locaties staan aangeduid op het toegangsticket en worden afgevinkt wanneer de locatie is bezocht.

Gedurende de hele periode van de expo worden er ook tal van randactiviteiten geprogrammeerd. De volledige programmatie vind je op https://www.warp-art.be/.

 

Het kunstenparcours kan je herbeleven in het boek ‘Coup de Ville 2024’ dat verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 29 euro. Het boek is o.a. te verkrijgen bij WARP, Het Oneindige Verhaal (Sint-Niklaas) en Standaard Boekhandel. Voor meer info: https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/coup-de-ville-2024?variant=128521.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.