Abby in Kortrijk

Credits beeld : Stad Kortrijk.
Het nieuw en eigenzinnig museum voor beeldende kunst Abby opende recent.  De kunsttempel in de prachtig gerenoveerde Groeningeabdij wordt een nieuwe kunsthotspot in Kortrijk in het Begijfhofpark. Er is een installatie in de Living van Rinus Van de Velde en een openingstentoonstelling in de kelders: ‘F**klore, Reinventing Tradition’ focust op volkse gebruiken.

De voor-opening van Abby kon ik gelukkig bijwonen, maar de stoet helaas niet. Abby is niet alleen supermooi, het is ook een sterk participatief concept. ‘We willen kunst op een laagdrempelige manier tot bij zoveel mogelijk mensen brengen’, zei directeur Sarah Keymeulen op de opening.

De openingsexpo, ‘F**klore. Reinventing Tradition’, gecureerd door Sam Steverlynck, herdenkt folklore naar de toekomst toe. Abby is van plan twee expo’s per jaar af te wisselen. Deze expo, die nog loopt tot 14 september, brengt de poëzie en absurditeit van het alledaagse in beeld. Sam Steverlynck belicht ‘folklore’ vanuit een bijna antropologisch standpunt, met werken van 37 kunstenaars, waaronder Patrick Van Caeckenbergh, Kasper Bosmans en Dennis Tyfus. Het zandtapijt van Kasper Bomans ligt er delicaat bij, de vinkenzetting is grappig en er ligt ook een grote speculooskoek van Ignace Cami,  waar je kan van proeven. Er is ook ouder werk te zien van Jean Brusselmans en Gustave De Smet.

Het museum heeft dus drie tentoonstellingszalen, waaronder de twee nieuwe ondergrondse ruimtes en de historische monumentale zestiende-eeuwse kapel. Het architectenbureau Barozzi Veiga en Tab Architects klaarde de klus.
 
 
Op de plek van een vroegere aanbouw verrijst nu een nieuw volume: het paviljoen. De enige bovengrondse uitbreiding van het museum verwijst in zijn vorm naar de schuine daken van de abdij. Tegelijk is het een markant stedelijk baken, opgetrokken in donkergrijze baksteen van gerecycleerd materiaal.
 
 

Binnenin huisvest het paviljoen het Abby Café, ook wel de ‘eetkamer’ genoemd. De rode vloer, rode wanden en royale raampartijen zorgen voor een warme sfeer die contrasteert met de rest van het museum. Hier en in de living primeert de huiselijkheid. Heel mooi is de Living, een woonkamer ingerichte zitruimte waar iedereen zonder toegangsticket welkom is.  Om de twee jaar neemt een andere kunstenaar de invulling onder handen. Die eerste huiskamer werd knus gemaakt door Rinus Van de Velde, die een bonte verzameling van zitmeubels, hobbelpaarden, sfeerlampen en kamerplanten creëerde uit karton en hout, net zoals hij zijn levensgrote filmdecors maakt. Aan de zijwanden prijken – achter glas – kunstwerken uit de stadscollectie die Rinus zelf selecteerde.

In de historische Groeningeabdij was altijd plaats voor een moestuin met eetbare en medicinale kruiden, groenten en bloemen. Abby zet deze traditie voort en plant daarnaast via kunst nieuwe zaadjes voor schoonheid en troost, met werk van Daan Gielis, George Minne en Kris Martin.

‘Het is een werk van velen geweest, met dank ook aan mijn voorganger Axel Ronse (N-VA), ik krijg dit geschenk in mijn schoot geworpen” aldus schepen van Cultuur Felix De Clerck (TBSK).

Ze mikken hoog daar in Kortrijk met Abby. Met drie wisselende exporuimtes, samen goed voor 1.000 vierkante meter, een eetcafé met één lange tafel en een gratis toegankelijke Living met meubels van Rinus Van de Velde moet zowel de kunstliefhebber als de leek overtuigd worden.

Er zullen veel workshops volgen voor een breed publiek.

En heel leuk vind ik de driemaandelijks wisselende minigalerij met werk van beginnende kunstenaars. Dat je meteen ook kan aankopen!

 
Het museum heeft geen vaste opstelling en maakt veel ruimte voor participatie.
In Kortrijk zijn ze goed bezig. Ze stellen zich kandidaat voor cultuurhoofdstad en hebben er zelfs al een website voor opgemaakt: http://kortrijk2030.be

Maar eerst roept Abby ons !

Credits beeld : Dieter Van Caeneghem.
De binnenruimte van de piramide. © stad kortrijk
Eigen foto. Anny De Decker en Stella Lohaus in deze video van Dennis Tyfus.
De Living Room van Rinus Van de Velde nog tot 6 september 2026. Courtesy Tim Van Laere Gallery.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*