Michiel Hendryckx

Galeriehouder Ronny Van de Velde met het schaakbord van de meester in de rijwoning waar René Magritte tussen 1930 en 1954 vierentwintig jaar heeft gewoond en gewerkt.

Een foto-expo in de Gentse Sint-Pietersabdij toont een persoonlijke selectie van en door Michiel Hendryckx.

De tentoonstelling ‘Schoonheid als verzet’ focust op het meest tot de verbeelding sprekende werk van Michiel Hendryckx. De fotograaf en verhalenverteller selecteerde zelf zo’n 200 beelden die in de expo te zien zijn. De verhalen die erbij horen schreef hij in zijn typerende, aangrijpende stijl. Enkele daarvan vertelt hij ook zelf in de audioguide van de tentoonstelling.

‘Ik heb nooit een eigen herkenbare stijl willen ontwikkelen. Wat op de foto staat is hoofdzaak, niet wie hem heeft gemaakt. Dat is gedurende al die jaren zo gebleven’ vertelde Michiel op de persconferentie

Hendryckx, jarenlang fotograaf voor De Gentenaar en later De Standaard, was in zijn carrière steeds op zoek naar dat ene pakkende beeld. Zelf een vooraanstaand figuur in de Gentse cultuurwereld was hij de huisfotograaf van onder meer ‘De Blauwe Maandag Compagnie’ en docent aan de Gentse Kunstacademie.

‘De Sint-Pietersabdij kent een traditie van sterke fototentoonstellingen waarin beeld en verhaal naadloos in elkaar schuiven. Michiel Hendryckx mocht niet ontbreken in het rijtje. We verwelkomen dan ook graag deze Gentenaar en buur van de abdij op deze mooie site’ zei Astrid De Bruycker, schepen van Cultuur.

Het openingsbeeld van de tentoonstelling vond ik al meteen raak. Hier begint dan de wandeling langs een eigenzinnige selectie van 200 foto’s die Michiel zelf maakte. De verhalen die erbij horen schreef Michiel in zijn typerende aangrijpende stijl. Een aantal van die verhalen fluistert hij zijn publiek toe via de audioguide. De expo omvat niet alleen fotografische opdrachten voor de pers, maar ook beelden die hij maakte in opdracht van spraakmakende theatergezelschappen zoals o.a. De Blauwe Maandag Compagnie. Maar er zijn ook heel intieme beelden uit zijn persoonlijke omgeving en zijn vele reizen. Dagdagelijkse voorwerpen en toevallige momenten worden verheven tot poëzie.

De tentoonstelling loopt nog tot zondag 16 november 2025. Bezoeken kan van dinsdag tot en met zondag telkens van 10 tot 18 uur. Elke eerste donderdag van de maand is de expo open tot 22 uur maar niet in juli, augustus en september.

Voor gezinnen met kinderen is er een gratis routekaart met zoek- en kijkopdrachten. Bij de expo hoort ook een fotoboek uitgegeven door Hannibal Books.

Als aanvulling op deze foto-expo heeft Michiel Hendryckx persoonlijk een aantal films geselecteerd die gepresenteerd worden in Sphinx Cinema. Dat zijn : Rear Window, Being There, Das Weisse Band, Witness, The Bridge of Madison County en Deads Poets Society.

Bij de expo hoort ook een fotoboek uitgegeven door Hannibal Books. 224 pagina’s – 45 euro. Wat heel leuk is zowel aan het boek als de expo is de verhaallijn bij elke foto.

Alle verdere info : www.sintpietersabdijgent

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*