Xander De Rycke : Bescheiden en Bekend

Drie jaar na ‘Mosselen om half twee’ komt Xander De Rycke met een nieuwe podcast en die draagt de naam “Ben je nog aan het kijken’. Bekend en minder bekende mensen praten over hun favoriete tv-reeks. In de eerste aflevering was dat Jelle De Beule over ‘The Simpsons’. Later kwamen ook nog de Belgische Actrice Joey Kwan (Kyona van #LikeME) en Andriaan Van den Hoof langs. Vandaag 24 maart is dat Senne Misplon, woordvoerder van “Wel Jong, Niet Hetero.”

Hoe Xander  zijn leven als comedian organiseert, kan je lezen in zijn boek ‘Bekend en Bescheiden’ dat verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts. Het is zijn tweede boek en hij noemt het zelf ‘een hernieuwde biografie’ van de eerste versie ‘Het leven is kak’ uitgegeven in 2011. Toen was hij 23 en nu 33.  Het is zoals hij stelt, zijn ‘Helaasheid der Dingen”. En hij voegt er meteen aan toe : “Met nektapijt en al !”.

We (her)lezen over zijn jeugd (ook in zijn eerste boek) met een alcoholverslaafde moeder die met haar ‘lovers’ in zoons bed duikt. Daarom neemt hij voortaan de afstandsbediening van zijn televisie mee zodat ze tenminste uit zijn bed blijven.  Het klinkt grappig maar is tevens wrang. Dat een kind verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn ouders, het blijft pijnlijk.

Xander weet zich echter uit  zijn milieu los te trekken  en concentreert zich volledig op comedy (met succes) en Jurassic  Park.

We maken de geboorte mee van ‘Mosselen om Half Twee’ mee, Xanders immens populaire podcast die mee aan de wieg stond van het podcasten in Vlaanderen. We komen te weten hoe zijn conference over film en TV in Vlaanderen, ‘Houdt Het Voor Bekeken’, tot stand kwam en hem de titel van ‘meest spitante comedian van ons land’ opleverde. Hoe hij met ‘Vanavond Live’ het heft in eigen handen nam en een live talkshow hostte. We leren Michelle kennen en nog wat vrouwen  zoals Elke en Elien. Het pleit voor De Rycke dat hij een eerlijk relaas brengt over  zijn relaties.

Als je Xander leest, dan borrelt de hoop naar boven. Zoiets van : uiteindelijk komt het allemaal goed ! Interessant is ook om te weten komen hoe dat comedy-wereldje werkt. Het boek geeft een mooie inkijk in de business van de lach. Xander toont ook het vele werk wat voorafgaat aan een tournee. “Comedians in dit land volgen altijd dezelfde routine: eerst een half jaar try-outs spelen en dan anderhalf jaar toeren. Elke keer hetzelfde spelen. In 2014 deed ik dat ondertussen al zeven jaar en ik had het ermee gehad. Er zat geen variatie in.”

Op pagina 320 lezen we : ” Als ik één ding deel met mijn moeder, is het dat wij vaak denken dat de wereld tegen ons is. Het verschil tussen ons is dat ik nu verkies om daar geen vrede mee te nemen. Ik probeer nu het heft in eigen handen te nemen. Als het leven een rare kronkel naar mij gooit, probeer ik hem meteen terug te kaatsen.”

Xander De Rycke “Bekend & Bescheiden” is uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. Prijs 24,99 Euro.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.