Wintertuin Ursulinen

Wintertuin Ursulinen Foto Paul Jordens

De Wintertuin van de Ursulinen zwierde onlangs de deuren opnieuw open. De erfgoedsite in Onze-Lieve-Vrouw-Waver belooft een topattractie te worden voor cultuurliefhebbers. Een gloednieuw belevingsparcours neemt bezoekers mee naar de bloeiperiode van het Ursulineninstituut anno 1900. Ook de historische tegelvloer werd grondig gerestaureerd. Stichting Kempens Landschap is de motor achter de werken en de ontwikkeling van de nieuwe museale beleving. Toerisme Vlaanderen ondersteunt het project met een subsidie van 1.269.282 euro. 

Verscholen in hartje Onze-Lieve-Vrouw-Waver, op een boogscheut van Mechelen, ligt de grootste publiek toegankelijke art-nouveausite van Vlaanderen: de Wintertuin van de Ursulinen. De feeërieke wintertuin met kleurrijke glas-in-loodkoepel maakt deel uit van een als monument beschermd gebouwencomplex.

De zusters lieten dit tuin in 1900 optrekken als ontvangsruimte. Zo wilden ze dochters van de welgestelde burgerij van over de hele wereld aantrekken. En dat lukte hen aardig.

 

Wintertuin Usulinen foto Paul Jordens

Nieuw belevingsparcours

De Wintertuin van de Ursulinen is meer dan een uniek architecturaal meesterwerk. Het is een getuige van onderwijsinnovatie, internationaal ondernemerschap en straffe vrouwen. Nieuw is het belevingsparcours voor individuele bezoekers. Met een audiogids in de hand keer je terug naar de bloeiperiode van het Ursulineninstituut aan het begin van de vorige eeuw. Onderweg duik je in ‘art à l’école’-stijl in de leefwereld van de toenmalige kostschoolmeisjes en zusters. Via interactieve multimedia-toepassingen ontdek je de geschiedenis en prachtige architectuur. Heel fijn vond ik de quiz op het einde van het parcours. Wie goed opgelet heeft, verdient punten.

De restauratie

In 2022  werd gestart met de aanleg van een nieuwe bezoekersparking en de heraanleg van de historische binnentuin. Daarnaast restaureerden ze de bestaande zomergalerij en vormden ze om tot hoofdtoegang van de site. De toegang sluit naadloos aan op de nieuwe parking én biedt een drempelloze entree voor iedere bezoeker. Ook de ontvangstruimte en het sanitair kregen een grondige opfrisbeurt. Tegelijkertijd herstelden ze de historische tegelvloer van de Wintertuin. Na jaren van intensief gebruik vertoonde die immers verzakkingen. Alle tegels werden één voor één verwijderd en gereinigd, waarna we de ondergrond stabiliseerden. Daarna moesten de 15.000 tegels op exact dezelfde plek worden teruggelegd. Er is ook een lift nu. Je kan het niet ontkennen als je door het gebouw loopt : alles blinkt en ziet er bijzonder mooi uit.
Dat is zo sterk aan het Ursulineninstituut je kan er blijven komen en kijken en ontdekken. Ik was er nu voor de vierde keer (eerste keer na restauratie) en het verveelt nooit.

Wintertuin Usulinen Een gloednieuw belevingsparcours Foto Paul Jordens

(Instap)rondleidingen

Ook groepen kunnen voor rondleidingen nog steeds terecht in de Wintertuin. Vzw Wintertuin neemt, net zoals vroeger, de gidsenwerking voor haar rekening. Groepen vrienden, collega, familieleden, … kunnen kennismaken met de Wintertuin onder leiding van gidsen. Zij vertellen verborgen verhalen en wijzen je op bijzondere details. Als extraatje bezoek je met gids ook de Kloosterkerk en de Pianogalerij. Wil je graag een gegidste rondleiding volgen maar kom je niet in groep? Met onze instaprondleidingen kan je elke zondagnamiddag als individu of familie aansluiten bij een gegidste rondleiding. Maar altijd reserveren via de site ook als je individueel komt.

In de shop kan je een boekje kopen ” Een kostschool met klasse’, het Instituut van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, centrum van katholieke moderniteit.’ door auteur Mario Baeck. Als secretaris van vzw Wintertuin Ursulinen en medebeheerder van de wintertuin zet hij zich reeds jaren voor de ontsluiting van dit uitzonderlijk monument.

‘ On y revient toujours’ luidt het motto van het Ursulineninstituut. Wie de Wintertuin eens gezien heeft, keert met plezier terug zeker na de restauratie. Alle info:  visitwintertuin.be

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.