Ze kwam uit een heel rijke familie en was de zuster van Willem Witse. Die is bekend van de Tachtigers, een bende jonge honden die de literatuurwereld op stelten zette.
Anna zag het allemaal gebeuren maar kon enkel toekijken. Als vrouw uit die tijd was het ongepast je te manifesteren ook al kon ze behoorlijk aardig zingen. Haar vader had nochtans en het geld én de relaties om haar te introduceren. Maar deed het niet !
Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, het talent en de ambitie, maar een carrière als zangeres is voor een meisje uit haar milieu eind negentiende eeuw ondenkbaar. Met de opkomst van de vrouwenbeweging, het Palingoproer in de Jordaan en de oprichting van het Concertgebouw breekt echter een nieuwe tijd aan. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Willem Kloos, Albert Verwey, Frederik Van Eeden en Lodewijk Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt, durft Anna haar eigen weg te gaan.
Maar haar familie is meedogenloos. Het is bijwijlen hard om lezen wat ze allemaal meemaakt.
Wat stilte wil toont ons een getormenteerde en talentvolle vrouw. We leren haar goed kennen, ook haar familie en de kunstenaarskliniek wordt grondig gefileerd. Maar het boek is vooral ook een boeiend tijdsdocument.
Vier weken na verschijnen zijn er meer dan 25.000 exemplaren van Wat stilte wil verkocht. Arthur Japin tourt nog tot en met november door Nederland en Vlaanderen met lezingen en optredens.
Wat stilte wil | Arthur Japin | ISBN 9789029542869 | € 24,99 |Arbeiderspers
Laat een reactie achter