Verrukkelijke verraders

Wat een titel. En zo zien ze er ook zo uit op de cover : De Didiers.
Maar ze leven in een spreidstand. Het koppel woont in een prachtig pand in Elsene en houdt van feesten en salonbezoekers. Voor ze er erg in hebben komt er verdacht gezelschap over de vloer. Of ze hadden het wel door en knepen een oogje dicht ? Je weet het nooit met dit stel. Ze zijn mooi, succesvol, rijk en ze doen waar ze zin in hebben.
Wie heb daar bij kan helpen is welgekomen.

Een herenhuis in Brussel waar in de jaren 1930 de Belgische literaire, journalistieke en politieke elite het glas heft – denk aan: Paul-Henri Spaak, Joris Van Severen en Hendrik de Man. Dat salon heeft bestaan. Het werd bestierd door Édouard en Lucienne Didier. Hij: een elegante zakenman. Zij: een femme fatale. Het glamourkoppel is actief in een beweging voor een verenigd Europa. Eerst zonder succes. Maar dan beginnen ook de nazi’s over de vloer te komen.

In dit boek vertelt Erik Thys, de huidige eigenaar van het pand, het fascinerende verhaal van twee spinnen in het web die later in de oorlog naar Parijs verkassen. Daar richten ze met nazigeld een uitgeverij op die onder anderen Louis-Ferdinand Céline publiceert. Het boek is een zedenschets over het elitair-Europese Avondland-ideaal dat vele salonbezoekers in de cadans van de laars deed dansen, de dunne grens tussen idealisme en opportunisme en de charmes van een bloedmooie notarisdochter.

Later werden ze toch aangehouden verdacht van wat men toen De Vijfde Colonne noemde.
Dat waren diegenen die de collaboratie hielpen voorbereiden. Toch slagen ze erin vrijuit te gaan. En leiden ze nog een enigszins soberder leven in Parijs tot aan hun natuurlijke dood. Met dank aan de vriendschap met de Ambassadeur in Parijs. Die ook eerder bij hen over de vloer kwam daar in Elsene. Het blijft : ons kent ons.

Het is een non-fictie boek maar heel dicht bij de fictie geschreven. Ik heb veel geleerd over personages als Hendrik De Man, de Genste naaister Norinne, René Magritte, Kees Van Dongen en nog vele andere. Ongemeen boeiend boek !

Uitgegeven bij EPO. 27.50 Euro.
Verrukkelijke verraders. Een glamourkoppel, het Avondland en de collaboratie.
Erik Thys.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.