Carlota

De naam zegt u misschien niets maar ze is beter gekend als Charlotte van België, dochter van koning Leopold I. Als ik naar Plantentuin van Meise trek, moet ik altijd aan haar tragische leven denken. Daar zat ze weggestopt in het Kasteel in Meise. Het is de verdienste van Kristien Dieltiens om haar te bevrijden in haar roman ‘Carlota, de vrouw die rozen at.’

Carlota was vooral een vrouw die plichtsbewust haar lotsbestemming volgde, en een leven lang op zoek was naar liefde. Die denkt ze te vinden bij Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk en jongere broer van Keizer Jozef. Samen met Max reist ze naar Mexico om daar als keizerin haar nieuwe rijk te dienen. Maar de revolutie woedt, het gevaar is overal en als ze de oorlog dreigen te verliezen, reist Carlota terug naar Europa, op zoek naar hulp. Daar wordt ze vooral geconfronteerd met verraad. Overtuigd dat iemand haar wil doden, gaat ze op zoek naar haar moordenaar.

” Een jaar geleden besloot ik om zoveel mogelijk mijn maaltijden in mijn kamer te gebruiken. Mijn trouwe Destina wilde steeds voorproeven, vergiftiging was dé methode in onze kringen om iemand voorgoed het zwijgen op te leggen. Had men het al niet geprobeerd in Mexico en in Rome, in Triëst en in Venetië ? Mijn kamermeisje Mathilde was er getuige van geweest. Haar was reeds het zwijgen opgelegd.”

” Een tijd geleden kreeg ik van mijn broer een kamenier cadeau, zomaar. Leo(pold) kwam hem zelf overhandigen. Hoelang was het geleden dat hij nog langs was geweest ? Ik moet mijn broer in de gaten houden, hem onder de loep nemen. Hij kan mijn moordenaar zijn. De meest waarschijnlijke van al mijn kandidaten.”

In Carlota – die trouwens rozen eet omdat haar schoonmoeder Joséphine de Beauharnais haar had verzekerd dat het de beste remedie tegen verdriet was – leren we Charlotte van België haar gedachtengangen heel goed kennen. Het boek is een literaire weergave van een leven vol conflict zowel op strategisch, romantisch als op mentaal vlak.

De zoektocht van de schrijfster duurde zes jaar om Carlota te doorgronden en haar een stem te geven. Die kreeg ze met verve in deze beeldrijke en zeer doorleefde roman.

Kristien Dieltiens – Carlota. De vrouw die rozen at. Borgerhoff & Lamberigts, Gent, 472 blz. € 27,50.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.