Tzara

TZARA is een nieuw fonds van Standaard Uitgeverij dat vanaf mei 2023 maandelijks één boek zal publiceren. De samenstelling van het aanbod gebeurt door uitgever Toon Horsten en redacteur Silke Currinckx.

De eerste uitgave is “Versplinterde ziel” van de Japanse auteur Akira Mizubayashi.
De tweede uitgave van mei is een boek over De Kempen van Jan Hertoghs. Het is een liefdesverklaring aan de streek waar hij niet is opgegroeid, een literaire zoektocht naar de ziel van het platteland (en dus ook van de stad). En in december verschijnt bij hen de biografie van Ensor door Eric Min.

Waarover gaat het verhaal?

Tokio, 1938. De wekelijkse repetitie van een strijkkwartet wordt bruut onderbroken door een inval van de militaire politie. Yu, de leider van het groepje, wordt meegenomen en zijn viool aan gruzelementen geslagen. Zijn zoon Rei kijkt verborgen in de kast naar het tafereel. Zijn vader en diens collega’s worden gearresteerd en beschuldigd van verraad. De viool van vader Lu wordt door een legerlaars verpletterd. Zoon Rei slaagt erin het zwaar gehavende instrument te redden, en kan ontsnappen dankzij een mysterieuze militair. Zijn vader ziet hij echter nooit meer terug.

Parijs, 2003. Jacques, een instrumentenbouwer, worstelt met zijn verleden. Hij herstelt een gehavend instrument jawel de viool van Yu. Maar hoe is het snaarinstrument in Frankrijk verzeild.

Versplinterde ziel is een parabel van verlies en herstel, maar ook een universeel verhaal over de helende kracht van muziek. Het boek groeide uit tot een bestseller in Frankrijk dankzij lezers die hun enthousiasme erover deelden op sociale media. Er werden 240.000 exemplaren verkocht in Frankrijk.

Vertaald uit Frans en niet uit het Japans. Inderdaad want de schrijver vatte een liefde op voor de Franse taal door naar de radio te luisteren en doceert nu al jaren Frans aan de universiteit van Tokio. Sinds 2011 publiceert hij bij de Parijse uitgeverij Gallimard. Geboren tijdens de Amerikaanse bezetting, koos hij liever niet voor de taal van de overheerser.

Vertaald uit het Frans door Hans E. van Riemsdijk.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.