Royal Opera House

Het is de avond van de première van De Notenkraker in het Londense Royal Opera House. De huiskat, Figaro, neemt de lezer mee op een rondleiding en ver­telt over alle mensen die de voorstelling mogelijk maken. En dat zijn er heel wat. Als je dit verhaal uit hebt, besef je heel goed dat een opera nooit zonder subsidies kan  overleven. Zoveel werk dat er moet gebeuren vooraleer een opera kan beginnen.  Van de kostuumontwerpers tot de pruikenmakers en van de decors tot de orkestbak: alle afdelingen komen voorbij, waardoor dit boek veel meer is dan een kennismaking met het Royal Opera House – het laat zien wat er allemaal nodig is om een verhaal op een podium tot leven te wekken.

We krijgen de pruik van de gekke hoedenmaker uit Alice uit Wonderland te zien. De meeste pruiken zijn gemaakt van mensenhaar. Pruiken met hoge, ingewikkelde kapsels worden niet van mensenhaar gemaakt, maar van de haren van een jak. Je kan zien hoe een vechtscène uit Romeo en Julia tot stand komt.Die vechtscènes zien er voor het publiek snel en heftig uit, maar zijn zorgvuldig gechoreografeerd. De dansers leren elke beweging en oefenen de zwaardgevechtroutines net als de dansen in het ballet. We zien hoe de laatste hand wordt gelegd aan de tutu van de Suikerfee uit het tweede bedrijf van de Notenkraker. Deze tutu heeft negen lagen tule en een bovenrok. De lagen worden bij elkaar gehouden door kleine steekjes die ervoor zorgen dat de tutu niet uit elkaar valt en er niet slordig uitziet als de danseres op het podium rondloopt.

We ontdekken hoe een orkest is ingedeeld, leren de belangrijkste ballettermen en snuffelen aan alle aspecten van het theatermaken. Wat zou jij willen doen? Decors ontwerpen, dansen of toneelspelen, kostuums maken, een instrument bespe­len… of zit je toch het liefst in de zaal?

Over illustrator Lauren O’Hara
Lauren O’Hara studeerde beeldende kunst en illustratie aan Kingston University. Ze ontwierp decors (hoe toepasselijk) en etalages in Londen voor ze illustrator werd en naar Dublin verhuisde

Royal Opera House | Licht uit, spot aan! | oorspronkelijke titel: Curtain Up! | vertaling: Johanna Rijnbergen | formaat: 24,5 x 29,5 cm | gebonden, 40 pagina’s | prijs: € 14,99 | ISBN: 9789047714705 | leeftijd: 8+ |

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.