Oostende Ensorstad 2024

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor in Oostende overleed. En dat wordt gevierd in de Koningin der Badsteden met ‘ENSORstad 2024’ . Een festival met internationale  ambities.  Centraal staat de expo in Mu.ZEE rond Ensor en het stilleven in België 1830-1930. Deze expo opent op 16 december.

Ensor heeft, op drie studiejaren in Brussel na, zijn hele leven in Oostende gewoond. Zelden -en nooit voor lang- verliet hij de stad. In 1935 bekent Ensor tijdens een toespraak naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag: “Oostende is nu me groote Moeder en troost”. Stad Oostende bezit overigens meer dan 350 stukken van Ensor, waaronder 22 schilderijen. Een gloednieuwe Ensorwandeling stuurt je app-gewijs door Oostende en doet alle locaties aan die van belang waren in James Ensors werk en leven. Op elk van die plekken krijg je, via de laatste hightech, uitleg te horen en te zien. De wandeling zal zowel kinderen als volwassen bekoren.

Vier tentoonstellingen

Er komen minstens vier exposities. Centraal staat een grote tentoonstelling over James Ensor en het stilleven in België 1830-1930, waarvoor Mu.ZEE . De tentoonstelling volgt met grote stappen de lotgevallen van het stilleven in België, van de provocaties van Antoine Wiertz tot René Magritte. De lange carrière van James Ensor, die de 19e en 20e eeuw verbindt, vormt de kern en zet de lijn uit van dit overzicht.  Ensor heeft naast de gekende zeezichten, schilderijen van maskers en zelfportretten ook talrijke prachtige stillevens geschilderd. Zijn werk vormt het kantelpunt waarin de burgerlijke pronk zijn sérieux verliest, de schilder zich losmaakt uit de conventies van het genre, en het beeld oplost in licht en kleur. Zowat één derde van zijn oeuvre bestaat uit stillevens. De tentoonstelling zal illustreren hoe hij ook in dit genre een toonaangevende vernieuwer was. Verder zal er ook werk te zien zijn van traditionele schilders zoals Hubert Bellis, Willem Linnig en Marie de Bièvre, maar ook van modernisten zoals Louis Thévenet, Léon De Smet en Marthe Donas. En ook andere Belgische kunstenaars hebben het stilleven gebruikt om te experimenteren en nieuwe wegen voor de kunst te zoeken: Henri De Braekeleer, Oostendenaar Leon Spilliaert en Rik Wouters. Curator van dienst is Bart Verschaffel.

In de zomer van 2024 komt er ook een tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen, met als werktitel ‘Ensor en de topografie van Oostende’. Deze expo gaat over Ensor en zijn band met de stedelijke ontwikkeling. Curator van dienst is Norbert Hostyn.

Ook het James Ensorhuis speelt tijdens het Ensorjaar een belangrijke rol. Bezoekers kunnen er ronddolen in de geest van de kunstenaar en ontdekken het huis waar hij jarenlang woonde en werkte. Daarnaast lopen er drie tijdelijke expo’s die elk een bijzonder aspect van Ensor belichten. Vanzelfsprekend kunnen ‘Zelfportretten’ niet ontbreken. Tijdens de zomermaanden loopt de ‘Intrede van Christus in Brussel 1889’.  Een speciale zomerexpo geeft duiding bij de vele markante details van het werk. In de tweede jaarhelft loop ‘Satire, Parodie, Pastiche’.Heel wat werken van Ensor worden immers gekenmerkt door humor, satire en karikatuur.

Vooraleer het James Ensorjaar in Oostende losbarst, is het aangewezen om het levensverhaal van de toch wel heel aparte kunstenaar te kennen. Wie een degelijk biografie wil lezen moet bij Eric Min zijn.  Hij herwerkte zijn biografie over Ensor uit 2008. Vijftien jaar geleden kwam zijn eerste biografie van de schilder uit en het was meteen ook de eerste Nederlandstalige biografie van de eigenzinnige Ensor. Eric Min leert ons dat Ensor het niet altijd even nauw nam met de waarheid. Ensor schilderderde zijn levensverhaal soms naar eigen goeddunken.

Eric Min. Ensor. Uitgegeven door TZARA.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.