Europalia : Georgië

Niko Pirosmani, The feast of four citizens © National Museum of Georgia
Niko Pirosmani, The feast of four citizens © National Museum of Georgia.

Europalia kiest dit najaar voor Georgië. We kunnen dan kennis maken met de cultuur en vooral de artistiek scènes die floreren in dit land. Van zowel de hoofdstad Tbilisi, als van minder gekende steden en streken tot in de zuidelijke Kaukasus toe. Zet alvast de startdatum in je agenda : 4 oktober 2023.  Het programma loopt tot 14 januari 2024 en telt meer dan 60 evenementen.

Twee thema’s vormen de rode draad tijdens deze Europalia. Eerst krijgen de polyfonie en de supra’s  (feesttafels) een centrale plaats. Een tweede issue gaat over herinneringen, dood en rouw, traditie en dit gekaderd tegen het voorbije Sovjetregime, maar ook met kijk op recentere periodes met wat er nu gaande is in Oekraïne.

Avant-Garde in Bozar

In Bozar loopt de expo ‘The Avant-Garde in Georgia (1900-1936) over de avant-gardistische kunst in Georgië die grotendeels in de vergetelheid is geraakt, zeker omdat in 1936 onder het Stalinregime tal van artiesten werden gecensureerd. Met werk o.a. van David Kakabadze en Petre Otskheli. Zeker interessant is de filminstallatie van Meggy Rustamova, die haar familiegeschiedenis vertelt. Te zien in Bozar van 5 oktober tot 14 januari 2024.

Jubelpark Brussel

De andere expositie loopt in het Kunst & Geschiedenis in Brussel. Die loopt van 27 oktober tot 18 februari ’24.  Deze tentoonstelling toont aan dat Georgië op het kruispunt van diverse beschavingen ligt en dus veel invloeden kent of heeft gekend van de Romeinen, de Perzen, Arabië, Byzantium, de Ottomanen en de Mongolen.Daarnaast is Georgië vrij bekend om zijn wijngaarden. Iets waar wij in Belgie niet zo vertrouwd mee zijn.

Wiels, Smak en Muhka zoomen in op hedendaagse kunstenaars.

Een andere blikvanger wordt de reeks rond de polyfonie die een belangrijke rol speelt in de Georgische maatschappij en helemaal anders klinkt dat onze westerse meerstemmige muziek. In dat kader zal KVS het befaamde Basiani mannenkoor ontvangen.

Basiani Ensemble © Basiani Ensemble

En er is goed nieuws voor wie ‘ Het Achtste leven van Brilka’ graag gelezen heeft.  Nino Haratischwili, bekende auteur (van o.a. Het achtste leven (voor Brilka)) en regisseur, nodigt je uit om plaats te nemen aan haar supra in de KVS. Een supra? Dat is een traditionele Georgische feesttafel, die er een centrale plek heeft in het sociale leven. Georgisch eten, wijn, verhalen en het veelstemmige lied spelen er een belangrijke rol. Ze komt ook voor het eerst naar België als theaterregisseur met ‘Phaedra in Flames (KVS)’, het eerste deel van een trilogie rond sterke vrouwen in de Griekse mythologie.

Nino Haratischwili © G2 Baraniak.

Vanaf 26.06 te bestellen op de site van de K.V.S.

Info: https://europalia.eu/nl

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.