Dalí en zijn Costa Brava

Galatea Tower. Headquarters of het Dali Foundation.Figueres
Galatea Tower. Headquarters of het Dali Foundation.Figueres

In de setting van de expo “Inside Dalí” in de Lichtkerk in Gent werd de Costa Brava en de Pyreneeën van Girona met hun thema ‘Life Twice’ voorgesteld.  Dat slaat op zowel de nabijheid van kust als bergen. De surrealistische kunstenaar Salvador Dalí deed er heel wat inspiratie op.

Ik ging me informeren bij Lina Godoy van de stad Figueres. Over Dalí maar Linda wees me er meteen op dat ook nog andere musea zijn.  Zoals het Castell de Sant Ferran,  het grootste militair fort van Europa, dat in de 17e eeuw gebouwd werd als verdediging tegen de aanvallen van de Fransen. Maar wij kwamen voor de surrealist himself !

Snak je naar Dalí ? Dan kan je naar de Lichtkerk beter gekend als de Sint-Niklaaskerk.

De expo loopt al een tijdje in Gent maar na enige kritieken over ‘te duur’ werden de prijzen aangepast. Vanaf 15 mei kunnen alle bezoekers genieten van het verlaagd tarief dat tot nu toe enkel voor de Gentenaars bedoeld was. Voor 12,50 Euro mag je de Lichtkerk op de Korenmarkt in om het lichtspektakel te zien.

Beter is natuurlijk het echte werk. Dan moet je naar Figueres.

Dalí Théatre – Museum

Vlakbij de grote Spaanse stad Barcelona ligt Figueres, een klein stadje dat vooral bekend is omdat Dalí er geboren is. Het museum dat hij er voor zichzelf gemaakt heeft in het oude theater van Figueres is een topper om te bezoeken. Je krijgt er niet alleen zijn belangrijkste werken te zien maar je krijgt ook een inkijk in zijn ecxentrieke leventje. In totaal hangen er zo’n 1500 werken van de kunstenaar.
Van allerhande pluimage van schilderijen tot tekeningen, beeldhouwwerken, foto’s en andere divers installaties. Wanneer je het museum binnenkomt, sta je meteen oog in oog met zijn “Taxi Plujós.” Wanneer je een muntje in het toestel stopt, begint het binnenin de oude Cadillac te regenen .

Dalí Jewels

In één van de bijgebouwen van het Teatro-Museo Dalí kan je een verzameling van wel 37 gouden en kostbare stenen juwelen vinden die Dalí tussen 1940 en 1970 zelf produceerde.  De Stichting  heeft de juwelencollectie overgenomen van de Owen Cheatham Foundation, voor een prijs van 225 miljoen frank.  De Stichting zit goed bij kas. Het musem van meester Dalí is na het Prado in Madrid het populairste wat betekent dat er soms wel 3.000 bezoekers per dag langskomen.

Bovendien worden in de nieuwe vleugel ook 24 tekeningen, schetsen en schilderijen ondergebracht die verband houden met deze creaties. Er is ook een museumwinkel, die bezoekers de kans biedt om een reproducties van de Dalí-sieraden aan te kopen.

Plaça Gala-Salvador Dalí

Het Plaça Gala-Salvador is gelegen voor het museum. Het volledig geronoveerde plein biedt namelijk allerlei ornamenten van Dalí die je gewoon gratis kan bezichtigen.

Woningen van Gala en Dalí 

Er is ook de  ‘Dalíniaanse driehoek’.  Deze route brengt je naar het Dalí Theater-Museum in Figueres en leidt verder naar het Gala en Dalí’s huis in Portlligat (Cadaqués) om te eindigen bij het Castillo Gala Dalí in Púbol dat bij het grote publiek minder gekend is.

Ook na zijn dood in 1989 zorgde Dali voor spektakel. Zijn lijk werd opgegraven in 2017 op vraag van een vermeende dochter. Het was echter vals alarm. Maar we kwamen wel te weten dat de gebalsemde kunstenaar nog intact was en zijn snor ook.

Salvador Dali House, Portlligat Bay
Gala Dali Castle, Piubol

Aan te raden hotel :

Aan te raden hotel :

Casa Anamaria is een boetiek Eco Hotel gelegen op het platteland omringd door bossen en natuur.

Info: www.costabrava.org

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
12 ⁄ 6 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.