Bakcultuur in de lage landen

Regula Ysewijn. © Jeroen Hanselaer.

Tijdens de kerstdagen organiseert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in de prestigieuze Nottebohmzaal de expo ‘Van wafel tot koek’. Voor haar gelijknamige boek deed Regula Ysewijn historisch onderzoek in de Erfgoedbibliotheek over de bakcultuur in de Lage Landen. De auteur raadpleegde historische manuscripten en kookboeken, waaronder het 17e-eeuwse Brabants kookboek.

Bakken toont het hart van een eetcultuur. In haar boek Van wafel tot koek deelt Regula Ysewijn de recepten en geschiedenis van feestelijk gebak uit de Lage Landen. Er zijn wafels en winterbroden voor de twaalf dagen van Kerstmis, pannenkoeken voor Lichtmis en carnaval, krakelingen voor de vastentijd, vlaai en gefrituurde bollen voor Kerstmis en alle kruidige lekkernijen die meteen aan Sinterklaas en Sint-Maarten doen denken.

Brabants kookboek uit de 17e eeuw

Bezoekers krijgen de unieke kans om kostbare eeuwenoude handschriften uit de collectie van nabij te bekijken, waaronder het 17e-eeuwse Brabants kookboek. Dit historische kookboek en tal van andere kostbare werken waaruit Regula Ysewijn inspiratie putte, werden nooit eerder tentoongesteld voor het grote publiek. ​

Bakerfgoed

Buiten bijzondere kookboeken zijn er onder andere ook oude wafelijzers en speculaasplanken te zien die mee het verhaal vertellen van onze culinaire geschiedenis. Ook Antwerpen en haar belang in deze geschiedenis wordt niet vergeten.

Magie op het Hendrik Conscienceplein ​

De Erfgoedbibliotheek is gelegen op het Hendrik Conscienceplein dat tijdens ‘Winter in Antwerpen’ een extra laagje magie krijgt met kerstkraampjes en verrassende muzikale intermezzo’s. In de Erfgoedbibliotheek genieten bezoekers tijdens dit event nog tot 7 januari van magische vertellingen, perfect voor een uitstapje met kinderen en ideaal om te combineren met de expo ‘Van wafel tot koek’. ​

In de Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek op het Hendrick Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen. Van zaterdag 23 december 2023 t.e.m. zondag 7 januari 2024, telkens van 10 uur tot 17 uur.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.