Art Nouveau

Brussel viert 130 jaar art nouveau. Het huis Tassel van Victor Horta was het eerste pand van de nieuwe kunstinrichting. Dat kun je nu nog bezoeken. Er loopt momenteel een expo in het Hortamuseum waar je een geheel andere kant van de architect leert kennen.
Wie ook een heel andere kant op de ‘Art Nouveau’werpt is Lucas Catherine met zijn boekje “Art Nouveau, kunst met de K van Kongo”. Een heel interessant werkje.

Veel Belgen hadden het niet voor de kolonie Kongo wegens te duur, te kostelijk zeg maar.
Daarom werd in Tervuren in 1897 een heuse expo opgezet waarbij de organisatie gratis materiaal voorzag voor de kunstenaars. We spreken hier over ivoor, zilver en tropisch hout. Al die artefacten werden tentoongesteld en bewonderd door de bezoekers. Vooral ‘De streling van de zwaan’ van Philippe Wolfers had veel bijval. Dat is een rechtopstaande olifantstand waarrond een agressieve zwaan kronkelt.

Het debat over de dekolonisering van onze openbare ruimte is in ons land niet meer te stoppen. Maar over de Belgische kunst in het algemeen en art nouveau in het bijzonder blijft het voorlopig stil. Dat is vreemd: de peetvader van art nouveau luisterde naar de naam Leopold II en de zoogmoeder was Kongo. De stroming – in Brussel ook gekend als ‘Style Poulink’ of palingstijl – beleefde zijn hoogdagen tussen 1894 en 1910. Alles begint met de Wereldtentoonstellingen in Antwerpen en Tervuren. Art nouveau moet duidelijk maken welke rijkdom de kolonie in de aanbieding heeft. Kunstenaars krijgen gratis tropisch hout, ivoor en andere materialen ter beschikking en veel van hun mecenassen zijn beheerders van koloniale maatschappijen. 

We lezen over de familie Solvay, de band tussen Henry Van de Velde en Stanley, en het majestueuze Hôtel Van Eetvelde. Met achteraan het boek wandelingen in Brussel, Oostende, Antwerpen en Blankenberge. Als Oostende “Brussel aan zee” is, dan wil de volksmond dat Blankenberge “Antwerpen aan zee” is. Natuurlijk ging er ook veel rijke Antwerpenaren naar Knokke of Oostende. In Blankenberge zijn er zo’n tiental art-nouveauhuizen bewaard. En er is het bekende Belle Epoque Centrum dat jaarlijks heel wat bezoekers lokt.

Art Nouveau, kunst met de K van Kongo, Lucas Catherine, EPO, 19.90 Euro.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Solve : *
22 ⁄ 11 =


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.